Hrvatski velikani: Hrvatski nobelovci - Ružička i Prelog

21.05.2022.

13:37

Autor: HRT

Nedjelja, 5. lipnja na Četvrtom

Nedjelja, 5. lipnja na Četvrtom

Foto: Hrvatski velikani / 2. sezona dokumentarne serije

U nedjelju, 5. lipnja, na Četvrtom programu HTV-a u 22 sata slijedi četvrta epizoda druge sezone dokumentarne serije Roberta Knjaza - Hrvatski velikani. 

Dvojica od ukupno tri nobelovca hrvatskih korijena bili su kemičari. Lavoslav Ružička je umjetno stvorenim testosteronom opskrbljivao američku vojsku, a otkrićem umjetnog mošusa i razvojem parfema obradovao brojne žene, spasivši na tisuće mošusnih jelena.

Zasluga Vladimira Preloga je otkriće CIP pravila kojim je otvorio novo područje istraživanja u kemiji, u čemu mu je pomogao i njegov plesni antitalent. 

Bili smo u Stockholmu i saznali kako je nastala Nobelova nagrada. A saznali smo i što je Prelog otkrio prije Stevea Jobsa, kao i to da je Ružička uživao u ružama unatoč daltonizmu. Ova epizoda dokazat će vam da kemija ne mora biti dosadna. Dapače.

Scenarist, redatelj i voditelj je Robert Knjaz, a urednica dokumentarne serije Snježana Nožinić. Hrvatski velikani dostupni su i na našoj multimedijskoj platformi HRTi.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!