Hrvatski velikani: Marija Jurić Zagorka

14.05.2022.

15:03

Autor: HRT

Nedjelja, 29. svibnja na Četvrtom

Nedjelja, 29. svibnja na Četvrtom

Foto: Hrvatski velikani / dokumentarna serija

U nedjelju, 29. svibnja, u 22 sata na Četvrtom programu ne propustite priču o Mariji Jurić Zagorki. Donosi nam je Robert Knjaz u drugoj sezoni dokumentarne serije Hrvatski velikani. 

Marija Jurić Zagorka hrabro je kročila gdje nijedna suknja prije nje nije. Bila je prva hrvatska novinarka i feministica, prva žena izvjestiteljica iz Sabora te začetnica "krimića" u hrvatskoj književnosti. A jeste li znali da se još kao dijete suprotstavila mađarizaciji Hrvatske i da je povijesne romane počela pisati kao odgovor na germanizaciju? 

Nedjelja, 29. svibnja na Četvrtom

Nedjelja, 29. svibnja na Četvrtom

Foto: Hrvatski velikani / dokumentarna serija

Muški kolege su je omalovažavali, biskup Strossmayer podržavao, a žene slijedile. Život joj je bio zanimljiviji, napetiji i tragičniji čak i od njezinih romana. O njezinu pravom imenu, talentu i upornosti te o pravdi koja je spora ali dostižna, pogledajte u novoj epizodi Hrvatskih velikana. Uz paket maramica. 

Scenarist, redatelj i voditelj je Robert Knjaz, a urednica je Snježana Nožinić.

Dokumentarna serija Hrvatski velikani dostupna je i na našoj multimedijskoj platformi HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!