Hrvatsko podmorje (2): Vis 1.dio

14.06.2021.

09:38

Autor: HRT

Ponedjeljak 28. lipnja na HTV4

Ponedjeljak 28. lipnja na HTV4

Foto: Hrvatsko podmorje (2) / Vis 1.dio

Prikazujemo drugu sezonu dokumentarne serije "Hrvatsko podmorje", nastalu u režiji jednog od najboljih hrvatskih podvodnih snimatelja Mire Andrića. Peta epizoda o Visu na rasporedu je u ponedjeljak 28. lipnja u 18 sati na HTV4.

Visu zbog jedinstvenog položaja u Jadranu, povijesti i bogatstva različitosti posvećujemo dvije epizode. U prvoj prikazujemo dio Visa okrenutog otvorenom moru, pučini s Biševom, Svetim Andrijom, Brusnikom i Palagružom u daljini. To je Vis ribara i najribarskijeg i najmorskijeg mjesta na svijetu - Komiže.

Ponedjeljak 28. lipnja na HTV4

Ponedjeljak 28. lipnja na HTV4

Foto: Hrvatsko podmorje (2) / Vis 1.dio

U podmorju istražujemo te morske "pošte" koje su svojom ribom držale Komižu na životu. Istražujemo Modru špilju na Biševu kojoj je priroda podarila srebrno-modro igru sunaca u moru. More nije uvijek bilo milostivo i brojni su brodolomi zabilježeni u naletima juga s pučine. Potopljeni, 104 metra dugi brod Vassilios leži sada na lijevom boku kod rta Stupišće i postaje dom novom životu.

Noć u podmorju je uvijek zanimljiva, pa čak i u komiškom zaljevu. Iako tu navraćaju brojne koče, jedrilice, pasare, a i mjesto je tu, more je začudno čisto i bogato neobičnim stanovnicima. Navikli su se na darežljivost umornih ribara koji nakon uplovljavanja čiste mreže. Moru se tada vraća ono što čovjek ne želi, a dolje čekaju spremna usta. No, ima i sretnih bjegunaca. Mi smo uhvatili jednoga škampa koji se ošamućen okreće dubinama.


Ponedjeljak 28. lipnja na HTV4

Ponedjeljak 28. lipnja na HTV4

Foto: Hrvatsko podmorje (2) / Vis 1.dio

Možda najljepša uvala na Jadranu je Stiniva. Ako i postoji ljepša, ova sigurno najviše budi maštu. U izoliranosti s kopna i mora promatramo svijet plićaka. Otkrivamo i kako je more do koljena bogato životom, onim običnim na koji često ni ne obraćamo pažnju i onim neobičnim za koji nam samo treba strpljenje da bismo ga upoznali.


Autor je Miro Andrić, a scenaristi Nevenka Nekić i Hrvoje Vrdoljak. Tekst je napisala Nevenka Nekić i Hrvoje Vrdoljak, a stručni suradnici su Zvonko Nađ, Edo Bogdanović, Siniša Vodopija, Siniša Ižaković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!