18:21 / 14.06.2021.

Autor: HRT

Hrvatsko podmorje: Vis

Utorak, 29. lipnja na Četvrtom

Utorak, 29. lipnja na Četvrtom

Foto: Hrvatsko podmorje: Vis / Hrvatsko podmorje

U utorak 29. lipnja na Četvrtom programu u 18 sati prikazujemo dokumentarnu seriju Hrvatsko podmorje. U posljednjoj epizodi vodimo vas u mjesto Vis, utemeljeno prije 2400 godina. Bogata je povijest ostala tu, na kopnu i u podmorju. I na samom ulasku u spasonosnu, mirnu, višku luku, hrid Volići krije jedan takav antički teret s rasutim amforama na dnu. 

Utorak, 29. lipnja na Četvrtom

Utorak, 29. lipnja na Četvrtom

Foto: Hrvatsko podmorje / dokumentarna serija

Vis je bio bogato mjesto, s brojnim palocima, vilama. Dio bogatstva sigurno može zahvaliti i vrijednim težacima i darovima viškog polja. Stoga nije ni čudo da su se za njega otimali veliki i vodili pomorske bitke. I trgovci su u davna vremena bili naoružani topovima o čemu svjedoče ostaci potopljenog, pretpostavlja se, brika.

Danas su ostali još samo brončani topovi na dnu. Na istoj strani krije se lijep potopljeni parobrod Brijuni. A tu na otočiću Ravniku, na kojem počiva parobrod Brijuni, priroda je stvorila lijepu i prostranu Zelenu špilju. O bogatstvu podmorja otoka Visa najbolje govori slika. U šarenom kolažu puževa, gorgonija, algi i riba za oko su nam zapeli rakovi.

Za neke sasvim obični, no njih 1500 vrsta živi u Jadranu i nama se čini da baš svaku vrstu možemo pronaći u podmorju Visa. Razne vrste - razne prilagodbe. Rakovice se maskiraju, kozice se zakopavaju, hlapovi prijete kliještima. No, ipak je više račića i rakova o kojima ništa ne znamo, osim da su prelijepi, poput možda najljepšeg račića - Gnathophyllum elegans.

Scenaristi su Nevenka Nekić i Hrvoje Vrdoljak, a također potpisuju i tekst.

Stručni suradnici su Zvonko Nađ, Edo Bogdanović, Siniša Vodopija i Siniša Ižaković.

Autor je Miro Andrić.

Dokumentarnu seriju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!