14:24 / 14.03.2022.

Autor: HRT

Igor Mandić - nježno srce i sloboda lajanja

Ponedjeljak, 14. ožujka na Trećem

Ponedjeljak, 14. ožujka na Trećem

Foto: Igor Mandić - nježno srce i sloboda lajanja / dokumentarni film

U povodu smrti Igora Mandića večeras u 20:05 na Trećem programu prikazujemo dokumentarni film Igor Mandić - nježno srce i sloboda lajanja.

Ovo je intimna priča skupine autora o najintrigantnijem i najkontroverznijem kritičaru, polemičaru i piscu čije se ideološko i kulturološko mišljenje citira i četrdesetak godina nakon što je izgovoreno ili napisano.

Igor Mandić je prvi put u ovom dokumentarnom filmu otvorio vrata šibenske kuće u kojoj se rodio, pokazao i škure splitskih prozora iza kojih je satima čitao i opušteno pušio lulu u zagrebačkom stanu u kojemu je dane provodio uz suprugu Slavicu, mačke, knjige i jedan pisaći stroj.

Zajedništvo i način komunikacije koju je Igor Mandić razvio sa suprugom dodatno će naglasiti lice nježnoga muškarca koji uživa u pripremanju jela i u igri s mačkama.

Posebna je pozornost stavljena na njegov utjecaj kao jake i karizmatične osobe na medijske i književne tokove vremena u kojima je bio djelatan kao glavni urednik Vjesnika i tjedni komentator na televiziji.

Produkcija: Oksimoron i Umjetnička akademija u Osijeku, 2017.

Dokumentarni film na području RH možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi.

Ponedjeljak, 14. ožujka na Trećem

Ponedjeljak, 14. ožujka na Trećem

Foto: Igor Mandić - nježno srce i sloboda lajanja / dokumentarni film

U videoteci platforme HRTi pogledajte i emisiju Nedjeljom u 2 iz 2017. godine u kojoj je gostovao Igor Mandić, emisiju Zagreb Book Festival 2020.: Igor Mandić "Virus dehumanizacije" te Prekid programa zbog čitanja: Igor Mandić - Sebi pod kožu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!