Iluzija

06.09.2021.

17:35

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Hrvatska drama Iluzija, prvi dugometražni igrani film Krste Papića, slijedi u nedjelju, 19. rujna, u 21:15 na Trećem programu HTV-a.

U filmu dvojica braće dinarskog podrijetla, stariji Branko, dobro situirani direktor i partijski funkcioner i mlađi Ivo, student, teško nalaze zajednički jezik, a kada se Ivo i bratova prijateljica Ela zbliže, među braćom dolazi do nepopravljivog jaza...

Nakon omnibusa Ključ i vrlo dobre recepcije njegovog kratkog debitantskog filma Čekati, Papić snima svoj prvi dugometražni igrani film, Iluziju, priču o međugeneracijskom sukobu dvojice braće potpuno oprečnih političkih i svjetovnih stajališta.

U ono vrijeme kritika je sasjekla Iluziju zamjerivši Papiću da su mu likovi neživotni, priča neuvjerljiva te se potom povrijeđeni redatelj okrenuo dokumentarnom filmu u kojem je nanizao uspjehe ostvarivši nezaboravna i nezaobilazna djela hrvatske kinematografije.

Tek tridesetak godina kasnije od svog nastanka Iluzija je revalorizirana i shvaćena kao modernističko djelo, izuzetne vizualne izražajnosti koje nosi u sebi autentičan duh vremena.

U filmu iz 1967. godine glume Vanja Drach, Marija Lojk, Slobodan Dimitrijević, Branko Kovačić, Rade Šerbedžija, Fahro Konjhodžić, Krešimir Zidarić, Etta Bartolazzi, Nevenka Benković.

Urednica je Branka Papić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!