In memoriam Mirjana Majurec: Ribarske svađe

03.04.2022.

11:20

Autor: HRT

Mirjana Majurec

Mirjana Majurec

Foto: Borna Filic / PIXSELL

U povodu smrti glumice Mirjane Majurec večeras na Trećem programu HTV-a u 20:05 prikazujemo Ribarske svađe, snimku kazališne predstave iz 2001. godine.

U povijesti kazališta lako je prepoznati Carla Goldonija. On je protjerao maske s pozornice na kojoj je u komičnom teatru sredinom 18. stoljeća vladala commedia dell' arte. Commediji dell' arte, koja se izrodila u smjeru čisto zabavljačkog teatra shematiziranog jezika, Goldoni je počeo suprotstavljati govor i situacije viđene u životu, u svim lokalnim varijantama.

Nije se dogodilo slučajno: za vrijeme izučavanja prava Goldoni je bio namještenik na sudu u Chioggi gdje je "ribarske svađe" neposredno slušao i gledao. Stoga se i čini da u Ribarskim svađama nema zapleta, ni razlika u ljudskim karakterima zbog kojih nastaju sukobi. 

Nedjelja, 3. travnja na Trećem

Nedjelja, 3. travnja na Trećem

Foto: Ribarske svađe / snimka kazališne predstave

U toj Goldonijevoj komediji svađe izbijaju iz malih situacija koje se jednako bezazleno gomilaju. A takav je i rasplet što ga postiže "pomoćnik Kancelara Kriminala". Sve se u Ribarskim svađama zapleće i raspleće spontanošću govora, a autor nam daje iluziju da je on sve to samo zapisao uzdržavši se od svakog moralističkog komentara.

Nedjelja, 3. travnja na Trećem

Nedjelja, 3. travnja na Trećem

Foto: Ribarske svađe / snimka kazališne predstave

U predstavi autora Carla Goldonija glume Joško Ševo (paron Toni), Mirjana Majurec (šjora Paškva), Ksenija Pajić (Lucijeta), Nikša Kušelj (Ivanko), Damir Markovina (Bepo), Ivica Vidović (paron Furte), Vlasta Knezović (šjora Libera), Edita Majić (Ursula), Matija Prskalo (Keka), Zorko Rajčić (paron Vincenco), Predrag Vušović (Krište), Ljubomir Kapor (Iže), Emil Glad (Izvjestitelj), Ante Dulčić (Coto).

Preveo i prilagodio: Ivo Tijardović, redatelj je Joško Juvančić. Scenograf je Marin Gozze, a kostimografkinja Ingrid Begović. TV prilagodba teksta: Joško Juvančić, a TV redatelj je Ištvan Filaković.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Snimatelji su Sebastijan Drnasin, Vladimir Kovačić, Zoran Kovačević i Aleksandra Dabanović, majstor svjetla je Željko Fistrić, producentica Božica Obad, a urednica Maja Gregl

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!