In memoriam Nikša Bareza

18.01.2022.

13:56

Autor: HRT

Nikša Bareza

Nikša Bareza

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

U povodu smrti maestra Nikše Bareze večeras na Prvom programu HTV-a pogledajte specijalno izdanje Vijesti iz kulture posvećeno jednom od najvećih hrvatskih dirigenata. Na Drugom programu u 23 sata prikazujemo snimku koncerta HRT ansambala - Arnold Schönberg: Gurre-Lieder, kantata za soliste, recitatora, zbor i orkestar, a na Trećem od 20:40 snimku emisije Art a la carte: Nikša Bareza. 

Na spomenutom koncertu iz ciklusa Kanconijer, održanom 22. rujna 2016. u KDVL, sudjelovali su Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a, Zbor i Orkestar Opere HNK-a u Zagrebu i Zbor Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

Solisti su: Adela Golac Rilović, sopran (Tove), Michael Robert Hendrick, tenor (Waldemar), Dubravka Šeparović Mušović, mezzosopran (Šumska golubica), Stjepan Franetović, tenor (Luda Klaus), Siniša Štork, bas (Seljak), Ozren Bilušić (Pripovjedač).

Suradnjom četiriju velikih kulturno-glazbenih institucija ostvaren je izniman projekt izvedbe kantate Gurre-Lieder Arnolda Schönberga. Ovo djelo nastalo na stihove danskog pjesnika Jensa Petera Jacobsena praizvedeno je u Beču 1913., okuplja više od 250 izvođača i traje gotovo dva sata.

Nikša Bareza

Nikša Bareza

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Priča je to o ljubavi i strasti, o osveti, smrti i kletvi, ali i obećanju novoga dana. Sudbina povijesnih likova isprepleće se sa srednjovjekovnom danskom legendom, a ostaci dvorca Gurre u kojem se odigrala ljubavna tragedija i danas postoje. Ovu zahtjevnu i prekrasnu partituru vizionarskom dirigentskom gestom oživio je maestro Nikša Bareza.

Na Trećem programu reprizno emitiramo emisiju Art a la carte iz ožujka 2020. u kojoj je maestro Bareza gostovao. Tražimo li među hrvatskim opernim dirigentima vezu između onih najslavnijih, ali udaljenih karika poput Lovre pl. Matačića i Ivana Repušića onda je to Nikša Bareza. Hrvat svjetske glazbene karijere, a ujedno i dobra duša mnogih Splitskih ljeta u njihovoj 66 godina dugoj povijesti, više od pola stoljeća je konstanta na domaćim i međunarodnim pozornicama.

Urednica i voditeljica emisije je Jana Haluza, redatelj Ivan Mokrović, a urednica projekta Lidija Špiranec.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!