In memoriam Nikša Bareza: Simfonijski orkestar HRT-a - V. Lisinski, 2023.

06.03.2023.

10:23

Autor: HRT

Nikša Bareza

Nikša Bareza

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

Koncert iz Majstorskog ciklusa Simfonijskog orkestra HRT-a koji je održan 26. siječnja 2023. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog posveta je preminulom maestru Nikši Barezi, koji nas je napustio 14. siječnja 2022. Snimku koncerta prikazujemo u nedjelju 12. ožujka na Trećem programu u 21:35. 

Uz brojne aktivnosti u domovini i inozemstvu, Nikša Bareza proveo je gotovo dva desetljeća na poziciji šefa dirigenta Simfonijskog orkestra HRT-a, od 1992. do 2011. Zagovarao je i smatrao nužnim sveobuhvatan pristup glazbi, od poznavanja povijesnih okolnosti, posebnosti umjetničkih stilova i estetike pojedinog skladatelja do temeljitog poniranja u izvore s ciljem oživljavanja notnih zapisa i nalaženja nadahnuća za njihovo tumačenje.

Glazbene drame Richarda Wagnera isticao je kao dirigentski "Sveti Gral" kojemu se on itekako približio: dirigirao je sva Wagnerova ostvarenja, neka i više puta. Jedan od najljepših primjera Wagnerove simfonijske, instrumentalne glazbe, Čar Velikoga petka iz njegova posljednjeg ostvarenja, Parsifala (čiju je suvremenu izvedbu u zagrebačkom HNK-u Bareza predvodio 2011.) posveta je tom dijelu Barezina djelovanja. Smrt i preobraženje, simfonijska pjesma kojom je Richard Strauss prikazao umjetnika koji se na samrti prisjeća svojeg života, još je jedno odavanje počasti maestru Barezi i golemom repertoaru kojim je vladao. 

Na programu, kojim ravna maestro Ivan Repušić, je i Simfonija u fis-molu Dore Pejačević, kojoj u povijesti hrvatske glazbe pripada iznimno važno mjesto među usmjerenjima hrvatske glazbene moderne. Njezina Simfonija u fis-molu prva je hrvatska moderna simfonija, a praizvedena je 10. veljače 1920. u Dresdenu, kada je Dresdenskom filharmonijom ravnao Edwin Lindner. Riječ je o zrelom djelu, gustog, zasićenog kasnoromantičarskog sloga i bogate orkestracije - istinskom odrazu tadašnjih zbivanja na europskoj glazbenoj sceni. Vodeći svjetski orkestri otkrivaju njezino stvaralaštvo, osobito u 2022. i ovoj godini kada se obilježava sto godina od njezine smrti.

Režiju snimke potpisuje Vesna Fijačko Fodor, a urednica je Marija Ramljak. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!