In memoriam Pavle Dešpalj - koncertna izvedba opere Porin

17.12.2021.

21:48

Autor: HRT

Pavle Dešpalj

Pavle Dešpalj

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Vatroslav Lisinski: Porin - Solisti, Zbor i SO HRT-a pod ravnanjem Pavla Dešpalja - V. Lisinski, 28. ožujka 2019.

U povodu smrti Pavlja Dešpalja, u nedjelju, 19. prosinca, na Trećem programu u 12:50 prikazujemo prilagođenu koncertnu izvedbu jedne od prvih slavenskih opera, opere Porin Vatroslava Lisinskog. U ciklusu Kanconijer Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a u dvorani Vatroslava Lisinskog, pod vodstvom iskusnog maestra Dešpalja, upriličena je u ožujku 2019. u povodu 200. obljetnice skladateljeva rođenja. 

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

S podnaslovom "viteška opera u pet činova", opera se temelji na događajima iz 10. stoljeća s područja Dalmacije, koje je zabilježio bizantski car Konstantin Porfirogenet u djelu De administrando imperio. Priču iz rane povijesti Hrvata o knezu Porinu koji predvodi Hrvate pobunjene protiv franačke uprave i njihovog vođe Kocelina što rezultira oslobođenjem i pokrštavanjem, u libreto je oblikovao Dimitrija Demeter pridodavši svojoj verziji i ljubavnu priču.

Lisinski je veći dio opere napisao u Pragu, gdje je otišao na trogodišnje glazbeno školovanje nakon uspjeha svoje prve opere Ljubav i zloba. Dovršio ju je u Zagrebu 1850., no za života je nije čuo u cijelosti. Praizvedena je 43 godine nakon njegove smrti, 1897. godine, oduševivši tadašnju brojnu publiku koja je time ujedno odala počast tada gotovo zaboravljenom skladatelju.

Pod vodstvom iskusnog maestra Pavla Dešpalja, pored Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a, nastupio je ansambl naših najboljih vokalnih umjetnika: prvaci zagrebačke Opere tenor Stjepan Franetović (Porin) i bariton Ljubomir Puškarić (Kocelin), članica Berlinske državne opere sopranistica Evelin Novak (Zorka), nacionalna operna prvakinja sopranistica Kristina Kolar (Irmengarda), nacionalni operni prvak bas Luciano Batinić (Sveslav) te mezzosopranistica Irena Parlov i tenor Siniša Galović.

Redateljica emisije je Vesna Fijačko Fodor, a urednica Marija Ramljak.

Koncertnu izvedbu, osim na Trećem programu HTV-a, možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!