In memoriam Sidney Poitier - Pogodi tko dolazi na večeru

08.01.2022.

11:42

Autor: HRT

Nedjelja, 9. siječnja na Drugom

Nedjelja, 9. siječnja na Drugom

Foto: Pogodi tko dolazi na večeru / film

U povodu smrt legendarnoga glumca Sidneyja Poitiera u nedjelju 9. siječnja na Drugom programu u 20:05 prikazujemo dramu Pogodi tko dolazi na večeru. Sidney Poitier umro je u 94. godini, bio je prvi afroamerički glumac dobitnik Oscara. Prestižnu nagradu dobio je 1964. godine za najbolju mušku ulogu u filmu Ljiljani u polju. Oscara za životno djelo dobio je 2002. godine. 

Christina i Matt Drayton  roditelji su 25-godišnje Joey koja sa sveučilišta dolazi kući na kraći odmor. Dovodi i gosta, svojeg zaručnika, prema njezinim riječima, iznimno inteligentnog, pametnog, uspješnog i šarmantnog liječnika.

Roditelji su oduševljeni sve dok se ne pojavi crnac. Šokirani, oni ipak dolaze k sebi, a sve što je njihova kći rekla o njemu pokazuje se i više no točno. Njih dvoje, koji se namjeravaju uskoro vjenčati, od njih jedino traže blagoslov...

Nedjelja, 9. siječnja na Drugom

Nedjelja, 9. siječnja na Drugom

Foto: Pogodi tko dolazi na večeru / film

Pogodi tko dolazi na večeru gorka je komedija čiji je autor William Rose također i scenarist. Rose je nagrađen Oscarima za izvornu priču i scenarij, a Katharine Hepburn za glavnu žensku ulogu.

Naslovne uloge u drami snimljenoj 1967. godine tumače Katharine Hepburn, Spencer Tracy, Sidney Poitier, Katharine Houghton, Cecil Kellaway, Beah Richards i Roy E. Glean. Redatelj Stanley Kramer.

Film je bio nominiran i za najbolji film, glavnu mušku ulogu (S. Tracy), sporednu mušku ulogu (C. Kellaway), sporednu žensku ulogu (B. Richards), najboljeg redatelja, montažu, glazbu i scenografiju. To je posljednji film slavnog Spencera Tracyja. Zanimljivo je napomenuti kako kći Katharine Hepburn u ovom filmu glumi njezina nećakinja Katharine Houghton koja je po njoj dobila i ime.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!