Inspektor George Gently

10.03.2023.

14:57

Autor: HRT

Ponedjeljak, 13. ožujka na Drugom

Ponedjeljak, 13. ožujka na Drugom

Foto: Inspektor George Gently / serija

U uzbudljivoj britnakskoj kriminalističkoj seriji Inspektor George Gently, radnje smještene u šezdesete godine 20. stoljeća, pratimo karizmatičnoga policijskog inspektora Georgea Gentlyja i njegova stalnog pratitelja, mladoga detektiva Bacchusa. Posljednji nastavak trodijelne prve sezone serije prikazujemo u ponedjeljak, 13. ožujka na Drugom programu u 14:25.

U idiličnom priobalnom gradiću more je izbacilo truplo Guntera Schmeikela, bogatog njemačkog biznismena. Gently i Bacchus stižu na mjesto događaja i zatiču Schmeikelova sina Wilhelma i snahu Trudi, koji su u potrazi za njim već pretražili jedrilicu s kojom su zajedno doplovili iz Njemačke. Dok ih Gently i Bacchus ispituju, Trudi je shrvana, no Wilhelm je sasvim ravnodušan. Kad govori o ocu, samo ga optužuje što se ponovno vratio mjesnoj seljačkoj obitelji Hardyment. Doznajemo da je Schmeikel bio ratni zarobljenik u Northumberlandu u razdoblju između 1944. i 1947. kad je bio nastanjen na Hardymentovoj farmi. 

Ponedjeljak, 13. ožujka na Drugom

Ponedjeljak, 13. ožujka na Drugom

Foto: Inspektor George Gently / serija

Gently i Bacchus posjećuju Hardymente koji Schmeikela smatraju dragim prijateljem. Posljednji put kad su ga vidjeli bilo je u mjesnoj pivnici iz koje se otišao naći sa sinom. Barmena prizna da je kanio uništiti jedrilicu, no predomislio se kad je ondje spazio parkiran auto. Mještanin Stratton svrati u postaju i izjavi kako je vidio muškarca da se vrzma oko jedrilice.

Kad ga Bacchus i Gently posjete u kući, ondje zateknu njegovu autističnu kćer Alice i nesposobnu suprugu, a Stratton se raspriča o ratu u kojem je bio topnik. Ubrzo Gently i Bacchus doznaju da im je Wilhelm lagao, te da je tražen zbog prijevare. Bacchus ga pođe uhititi, no Wilhelm mu ponudi novac u zamjenu da ga pusti da pobjegne natrag u Njemačku.  

Ponedjeljak, 13. ožujka na Drugom

Ponedjeljak, 13. ožujka na Drugom

Foto: Inspektor George Gently / serija

U seriji glume Martin Shaw (George Gently), Lee Ingleby (John Bacchus), Shaun Evans (Lawrie Elton), Christian Cooke (John Lister), Phil Davis (Joe Webster), Richard Armitage (Ricky Deeming), Suzy Lawlor (Shirley), Mark Lambert (Corby). Seriju INSPECTOR GEORGE GENTLY 1 odabrala je Martina Rajšek.    

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!