Inspektorov posjet

03.12.2022.

12:56

Autor: HRT

Dana 16. prosinca, u 21:20 na Drugom, u sklopu Krimi petka, emitiramo ekranizaciju slavne drame J. B. Priestleyja, nastalu u izvrsnoj BBC-jevoj produkciji, o neobičnom inspektoru koji bogatoj obitelji Birling dolazi javiti o samoubojstvu nepoznate djevojke. 

London. Godina je 1912. Inspektor čije ime sluškinja nije dobro zapamtila dolazi u kuću tvorničara Birlinga kako bi ih obavijestio o samoubojstvu izvjesne Eve Smith. Situacija je krajnje nezgodna, jer Birlingovi upravo slave zaruke svoje kćeri Sheile i njezinog dečka Geralda, tim više što isprva nitko od njih ne poznaje djevojku, bar ne po imenu. Kako razgovor odmiče, ispostavi se da je Eva radila u Birlingovoj tvornici, da je bila među nekoliko žena koje su se borile za veće nadnice te da je zato dobila otkaz. 

Birling osjeća žaljenje zbog događaja, no inspektor ide dalje: Eva Smith kasnije je našla posao u robnoj kući, odakle je otpuštena također zbog jednog člana obitelji Birling... Inspektor postavlja vrlo čudna pitanja i ima držanje neobično za inspektora, što Birlingovi shvate tek pošto je otišao i pošto je otkriveno da su svi - otac, majka, kći, sin i budući zet - na neki način bili u nekoj vezi s djevojkom... 

Petak, 16. prosinca na Drugom

Petak, 16. prosinca na Drugom

Foto: Inspektorov posjet / serija

Ova izvrsna drama, koja na suptilan i intrigantan način pokazuje odnos društvenih klasa u Engleskoj početkom stoljeća, djelo je engleskog pisca, mislioca i publicista J. B. Priestleyja (1894. - 1984.). Doživjela je niz ekranizacija u obliku filmova i serija od 1948. godine do danas.

U ovoj ekranizaciji An Inspector Calls glume David Thewlis, Miranda Richardson, Ken Stott, Chloe Pirrie, Finn Cole, Sophie Rundle i drugi. Helen Edmundsson napisala je scenarij prema spomenutoj drami J. B. Priestleya, a uradak iz 2015. godine režirala je Aisling Walsh.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!