iOtok

15.06.2022.

12:17

Autor: HRT

Subota, 18. lipnja na Prvom

Subota, 18. lipnja na Prvom

Foto: iOtok / dokumentarni film

U subotu, 18. lipnja na Prvom programu u 17:40 pogledajte dokumentarni film iOtok. iOtok je multimedijska i interaktivna dokumentarna priča koja će pratiti starijeg slovenskog pisca i strastvenog podvodnog ribolovca Matu Dolenca pri pisanju njegove posljednje velike knjige. 

Mate Dolenc, koji je neka vrsta slovenskog Ernesta Hemingwaya, u prosincu 2015. namjerava se vratiti na hrvatski otok Biševo nakon četiri godine. Tamo odlazi s namjerom da napiše svoj posljednji roman. U svojoj novinarskoj i spisateljskoj karijeri otoku i Jadranskom moru posvetio je osam knjiga za djecu i odrasle te dva scenarija.

U međuvremenu, dok ga nije bilo, otok je, kao i on sam, ostario i počeo umirati. Na njemu sada stalno živi samo 10 tvrdokornih otočana, od kojih većina ima preko 70 godina. Stoljetne otočke kuće polako se pretvaraju u turističke depadanse bogatijih stanovnika Komiže, sa susjednog otoka Visa.

Turistički investitori žele u napuštenoj otočkoj školi urediti turističke apartmane, čime bi zajednica izgubila mogućnost korištenja dragocjenog školskog spremnika vode koji otoku znači život i razvoj. Nada za budućnost otoka među otočanima su mladi par Lucio, bivši brodski kuhar i Lada, učiteljica joge iz New Yorka, koji su došli na Biševo kako bi ovdje započeli novi život i zasnovali obitelj.

Međutim, kako bi mogli spasiti otok od izumiranja, moraju prvo osnovati Gradski odbor i oživjeti otočku zajednicu.

Subota, 18. lipnja na Prvom

Subota, 18. lipnja na Prvom

Foto: iOtok / dokumentarni film

Koprodukcija: Factum (Hrvatska), Quasar Multimedia (Italija).

Scenarij Miha Čelar, Tamara Babun, režija Miha Čelar, montaža Fabio Toich, urednik Ivica Dlesk, glazba Luca Ciut, Žan Jakopač, direktori fotografije Tomislav Krnić, Miha Tozon, Lev Predan Kowarski

Produkcija: Astral Films (Slovenia) 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!