14:51 / 08.06.2021.

Autor: HRT

Irska s Ardalom O'Hanlonom: Vjerovanje

Ponedjeljak, 14. lipnja na Trećem

Ponedjeljak, 14. lipnja na Trećem

Foto: Irska s Ardalom O'Hanlonom: Vjerovanje / dokumentarna serija

Irski komičar Ardal O'Hanlon istražuje Smaragdni otok i život na njemu obilazeći manje poznata mjesta u voljenoj domovini. Prva epizoda dokumentarne serije Irska s Ardalom O'Hanlonom: Vjerovanje slijedi u ponedjeljak 14. lipnja u 18 sati na Trećem.

Uz pomoć viktorijanskih vodiča koje su napisali "gospodin i gospođa Hall" kako bi privukli Engleze u Irsku, Ardal O'Hanlon upoznaje ljude zbog kojih je Irska tako sjajna zemlja. Luta od zanimljivih gradića do neobičnih atrakcija, skreće iz crkve u pivnicu, sudjeluje u jedinstvenim proslavama i razgovara s osebujnim ljudima kakve možete sresti samo u Irskoj. Ardal otkriva Irsku koju dobro poznaju samo oni koji su u njoj odrasli.

1. epizoda

Ardal je pet godina glumio kapelana u seriji "Velečasni Ted" pa su mu dobro poznati stereotipi o Ircima. Mnogo je predrasuda vezanih za pitanje vjere u Irskoj. No koje su to predrasude i zašto postoje? Vile, vilenjaci, lovci na duhove, odnos prema Crkvi... Ardal O'Hanlon želi otkriti jesu li Irci predisponirani za vjeru i religiju.

U grofoviji Clare razgovarat će s jednim od posljednjih bračnih posrednika, koji je spojio više od stotinu parova. No imaju li on i njegova knjižica - koja se prenosi s koljena na koljeno - neke čarobne moći?

Deset posto irskog stanovništva ima crvenu kosu. Ardal će se sastati s pripadnicima "Pokreta riđokosih" u selu Crosshavenu. Pitat će ih zašto su sigurni da su zbog svoje boje kose drukčiji od drugih.

U posjetu tajnoj lokaciji Ardal će čuti priču žene koja vjeruje da joj je sveta relikvija spasila život. To će ga navesti na razmišljanje o nepokolebljivoj snazi vjere.

Zatim će prvi put u životu posjetiti dvorac Blarney i otkriti da najslavnije irsko praznovjerje ima i neugodnu stranu.

Big Mountain Productions potpisuje produkciju dokumentarnog filma IRELAND WITH ARDAL O'HANLON, a odabrala ga je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!