Isus iz Nazareta

30.03.2022.

09:01

Autor: HRT

Četvrtak, 14. travnja na Drugom

Četvrtak, 14. travnja na Drugom

Foto: Isus iz Nazareta / serija

U četvrtak, 14. travnja, u 20:05 na Drugom programu ne propustite prvi nastavak četverodijelne epske drame Isus iz Nazareta, koju je prema scenariju Anthonyja Burgessa i Susa Cecchi d'Amica režirao slavni Franco Zeffirelli.

video thumb

Serija je dojmljiv i senzibilan prikaz života i smrti Isusa Krista (Robert Powell): pratimo njegovo rođenje, djetinjstvo, susret s Ivanom Krstiteljem (Michael York) i njegovo krštenje, njegova čuda, te naposljetku raspeće i uskrsnuće.

Ova epska drama nastajala je četiri godine (1974. - 1977.), a osvojila je priznanje i pohvalu i kritike i vjerskih vođa diljem svijeta zbog svoje senzibilnosti i ekumenskog karaktera. Ovu međunarodno priznatu i nagrađivanu ekraniziranu verziju Isusova života karakterizira uzvišen stil, iskrenost te poštovanje vjerskih učenja i povijesnih izvora.

Za ulogu Isusa Krista, među stotinama kandidata, Zeffirelli je odabrao Roberta Powella koji u to vrijeme nije bio zvijezda, ali je prema ocjeni redatelja uz talent imao sve karakteristike potrebne za tu zahtjevnu ulogu. 

Serija je snimana u Tunisu i Maroku, a osvojila je pet nominacija za nagradu BAFTA (1978) i dvije nominacije za Emmy (1978). Iste je godine osvojila i nagradu talijanske nacionalne udruge filmskih kritičara u tri kategorije (najbolja fotografija, kostimi i scenografija).

U seriji JESUS OF NAZARETH, uz spomenute Roberta Powella i Michaela Yorka, glume i Anne Bancroft, Ernest Borgnine, Claudia Cardinale, Valentina Cortese, Cyril Cusack, James Farentino, Ian Holm, James Earl Jones, Stacy Keach, Tony Lo Bianco, James Mason, Ian McShane, Sir Laurence Olivier, Donald Pleasence, Christopher Plummer, Anthony Quinn, Fernando Rey, Sir Ralph Richardson, Rod Steiger, Peter Ustinov i Olivia Hussey.

Scenaristi su Anthony Burgess, Suso Cecchi d'Amico i redatelj Franco Zeffirelli, a producenti Vincenzo Labella, Lew Grade i Bernard J. Kingham

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!