Isusov život

09.04.2022.

15:18

Autor: HRT

Srijeda, 13. travnja na Trećem

Srijeda, 13. travnja na Trećem

Foto: Isusov život / dokumentarna serija

Dokumentarna serija Isusov život pripovijeda fascinantnu priču o Isusu iz perspektive biblijskih likova koji su ga poznavali ili su utjecali na njegovu službu. Svaka epizoda ispričana je iz perspektive jednog od njih. Vidjet ćemo iskustva osmero likova iz Isusova života i steći nove i zanimljive spoznaje o evanđeljima i povijesnom razdoblju u kojem je živio. Oni su Josip, Ivan Krstitelj, Marija, majka Božja, vrhovni svećenik Kajfa, Juda, Poncije Pilat, Marija Magdalena i Petar. Prvi nastavak serije, Josip: Isusovo rođenje, prikazujemo u srijedu, 13. travnja, u 17:45 na Trećem. U nastavku slijedi i druga epizoda, Ivan Krstitelj: Misija. 

Srijeda, 13. travnja na Trećem

Srijeda, 13. travnja na Trećem

Foto: Isusov život / dokumentarna serija

Ova dokumentarna serija u produkciji History Channela kombinira vrhunsku dramsku rekonstrukciju i intervjue s povjesničarima, bibličarima, teolozima i predstavnicima kršćanskih denominacija. Svaka epizoda opisuje jedinstveni osobni odnos s Isusom o kojem pripovijedaju protagonisti iz Isusova života. 

1. epizoda: Josip: Isusovo rođenje

Josip je običan čovjek kojeg je Gospodin izabrao da štiti Njegova sina. Upoznajemo ga dok gradi kuću u Nazaretu i sprema se oženiti svojom mladom zaručnicom Marijom. Marija je boravila kod svoje rođakinje Elizabete u Jeruzalemu. Nakon povratka kaže Josipu da je trudna. Ispriča mu da joj se ukazao anđeo i objavio joj da ju je Bog izabrao za majku svog sina. Ali Josip joj ne vjeruje. Te noći anđeo Gabrijel posjećuje Josipa u snu i kaže mu da Marija govori istinu i da je dijete doista sin Božji koji će spasiti svijet. Anđeo kaže Josipu da tom posebnom djetetu treba nadjenuti ime Isus. Josip se požuri javiti vijest Mariji. Odlučuje posvetiti svoj život toj mladoj ženi i njezinu djetetu unatoč svemu. No Josipova odlučnost uskoro se nađe na kušnji. Marija treba roditi kad se dogodi da moraju otputovati u Josipov rodni grad Betlehem zbog rimskog popisa stanovništva. Dolaze umorni, ali sve sobe u kući Josipova rođaka su zauzete pa moraju spavati u prizemlju sa životinjama.

Srijeda, 13. travnja na Trećem

Srijeda, 13. travnja na Trećem

Foto: Isusov život / dokumentarna serija

U toj skromnoj štalici rađa se Isus. Nedugo nakon njegova rođenja dolaze pastiri koje je anđeo Gabrijel obavijestio o rođenju djeteta. U međuvremenu, kralju Herodu u Jeruzalemu dolazi skupina muškaraca koje Biblija tajanstveno naziva mudracima s Istoka. Kažu mu da su primijetili novu zvijezdu koja je znak rođenja Mesije, novoga kralja Židova. Herod se boji da će izgubiti prijestolje, ali daje mudracima informacije koje ih odvode u Betlehem pod uvjetom da se vrate i jave mu gdje je dijete. Josip je zatečen kad tri mudraca donesu dragocjene darove njemu i njegovoj obitelji. Još više se preplaši kad čuje da okrutni kralj Herod zna za dijete koje je prisegnuo štititi. Uskoro se ostvaruju njegove najcrnje slutnje. Kralj Herod šalje vojnike da pobiju svu djecu mlađu od dvije godine u Jeruzalemu. Josip uspijeva spasiti svoju obitelj u posljednji trenutak.

Srijeda, 13. travnja na Trećem

Srijeda, 13. travnja na Trećem

Foto: Isusov život / dokumentarna serija

2. epizoda: Ivan Krstitelj: Misija

Ivan Krstitelj ima jedan zadatak - pripremiti put Mesiji. Propovijeda u pustinji uz rijeku Jordan gdje uspostavlja novi obred čišćenja - krštenje. Često se spominje u drugim izvorima osim Biblije i vrlo je popularan u cijeloj Judeji. Njegove propovijedi privlače velik broj ljudi. Narod Judeje nada se dolasku Mesije koji će pobijediti Rimljane i smijeniti korumpirane vjerske čelnike. Čak i Ivan očekuje Mesiju koji će suditi svima koji nisu dostojni kraljevstva nebeskog. No kada Isus Nazarećanin dođe Ivanu na krštenje, nitko ne očekuje Mesiju. Štoviše, Ivan Krstitelj ga i ne prepoznaje. Odmah nakon krštenja Isus nestaje u pustinji gdje se suočava s tri kušnje koje pred njega stavlja Sotona. Premda Ivan još ne zna da je Isus Mesija, ipak ga je nadahnuo. Odlučuje prenijeti poruku o pokajanju jednom čovjeku. Herodu Antipi, vladaru Galileje. Cijeli židovski narod mrzi Heroda Antipu jer provodi volju Rima i vlada Galilejom u njegovo ime. 

Srijeda, 13. travnja na Trećem

Srijeda, 13. travnja na Trećem

Foto: Isusov život / dokumentarna serija

Popločao je sveto groblje da sagradi novi grad koji je nazvao prema rimskom caru. No njegov najteži prijestup u očima njegova naroda je što se rastao od svoje supruge i oženio suprugom svog polubrata, što je ravno incestu. Ivan se igra vatrom kad se usprotivi Herodu Antipi. Herod se najviše boji Ivanove popularnosti koja može izazvati ustanak protiv njega. Zatvara Ivana u najzloglasniji zatvor u Judeji. Njegov sljedbenik Andrija u zatvor mu nosi vijesti o novom vođi Isusu Nazarećaninu. Isus može ono što Ivan nikad nije mogao - izvoditi čuda. Ali Ivan od Mesije nije očekivao poruke ljubavi i oprosta i pita se je li Isus doista onaj kojeg je čekao. 

Srijeda, 13. travnja na Trećem

Srijeda, 13. travnja na Trećem

Foto: Isusov život / dokumentarna serija

Ivan šalje Andriju da to otkrije. U međuvremenu, Heroda Antipu sve više zanima poruka Ivana Krstitelja te ga poziva k sebi na razgovor. Zanima ga može li doista dobiti oprost za svoja djela. Hoće li ga narod više voljeti ako se pokaje? Ali supruga Heroda Antipe Herodijada osjeća se ugroženo jer Ivan Krstitelj govori istinu te naredi njegovo ubojstvo. Andrija donosi Ivanu Isusovu poruku u kojoj citira proroka Izaiju u Starom zavjetu koja otkriva da je Isus uistinu Mesija. Ivan naposljetku shvaća da je obavio svoju misiju i pripremio put Gospodinu.

Dokumentarnu seriju originalnog naslova JESUS: HIS LIFE odabrala je Mira Vočinkić

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!