17:06 / 28.03.2021.

Autor: HRT

Isusov život - Ivan Krstitelj: Misija

Ponedjeljak, 29. ožujka na Drugom

Ponedjeljak, 29. ožujka na Drugom

Foto: Isusov život / dokumentarna serija

Ivan Krstitelj: Misija, naziv je druge epizode dokumentarne serije Isusov život, koju prikazujemo u ponedjeljak 29. ožujka u 22:55 na Drugom programu HTV-a.

Ivan Krstitelj ima jedan zadatak - pripremiti put Mesiji. Propovijeda u pustinji uz rijeku Jordan gdje uspostavlja novi obred čišćenja - krštenje. Često se spominje u drugim izvorima osim Biblije i vrlo je popularan u cijeloj Judeji. Njegove propovijedi privlače velik broj ljudi. Narod Judeje nada se dolasku Mesije koji će pobijediti Rimljane i smijeniti korumpirane vjerske čelnike. Čak i Ivan očekuje Mesiju koji će suditi svima koji nisu dostojni kraljevstva nebeskog. No kada Isus Nazarećanin dođe Ivanu na krštenje, nitko ne očekuje Mesiju. Štoviše, Ivan Krstitelj ga i ne prepoznaje. Odmah nakon krštenja Isus nestaje u pustinji gdje se suočava s tri kušnje koje pred njega stavlja Sotona.

Ponedjeljak, 29. ožujka na Drugom

Ponedjeljak, 29. ožujka na Drugom

Foto: Isusov život / dokumentarna serija

Premda Ivan još ne zna da je Isus Mesija, ipak ga je nadahnuo. Odlučuje prenijeti poruku o pokajanju jednom čovjeku. Herodu Antipi, vladaru Galileje. Cijeli židovski narod mrzi Heroda Antipu jer provodi volju Rima i vlada Galilejom u njegovo ime. Popločao je sveto groblje da sagradi novi grad koji je nazvao prema rimskom caru. No njegov najteži prijestup u očima njegova naroda je što se rastao od svoje supruge i oženio suprugom svog polubrata, što je ravno incestu. Ivan se igra vatrom kad se usprotivi Herodu Antipi. Herod se najviše boji Ivanove popularnosti koja može izazvati ustanak protiv njega. Zatvara Ivana u najzloglasniji zatvor u Judeji. Njegov sljedbenik Andrija u zatvor mu nosi vijesti o novom vođi Isusu Nazarećaninu. Isus može ono što Ivan nikad nije mogao - izvoditi čuda.

Ponedjeljak, 29. ožujka na Drugom

Ponedjeljak, 29. ožujka na Drugom

Foto: Isusov život / dokumentarna serija

Ali Ivan od Mesije nije očekivao poruke ljubavi i oprosta i pita se je li Isus doista onaj kojeg je čekao. Ivan šalje Andriju da to otkrije. U međuvremenu, Heroda Antipu sve više zanima poruka Ivana Krstitelja te ga poziva k sebi na razgovor. Zanima ga može li doista dobiti oprost za svoja djela. Hoće li ga narod više voljeti ako se pokaje? Ali supruga Heroda Antipe Herodijada osjeća se ugroženo jer Ivan Krstitelj govori istinu te naredi njegovo ubojstvo. Andrija donosi Ivanu Isusovu poruku u kojoj citira proroka Izaiju u Starom zavjetu koja otkriva da je Isus uistinu Mesija. Ivan naposljetku shvaća da je obavio svoju misiju i pripremio put Gospodinu.

Dokumentarnu seriju JESUS: HIS LIFE odabrala je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!