Izbor za pjesmu Eurovizije 2021. - 2. polufinalna večer

10.05.2021.

17:55

Autor: HRT

Druga polufinalna večer - četvrtak, 20. svibnja na Prvom

Druga polufinalna večer - četvrtak, 20. svibnja na Prvom

Foto: Eurosong / 2021.

Hrvatska radiotelevizija i ove godine tradicionalno prenosi sve tri večeri najvećega svjetskog televizijskoga glazbenog natjecanja - natjecanja za pjesmu Eurovizije. Prijenos druge polufinalne večeri slijedi u četvrtak 20. svibnja u 21 sat na Prvom programu HTV-a i Drugom programu Hrvatskoga radija. 

U drugom polufinalu za prolazak dalje natječu se: San Marino, Estonija, Češka, Grčka, Austrija, Poljska, Moldova, Island, Srbija, Gruzija, Albanija, Portugal, Bugarska, Finska, Latvija, Švicarska i Danska.

Izravni finalisti koji glasaju u ovom polufinalu jesu: Francuska, Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Zemlje koje su potvrdile sudjelovanje na Eurosongu i već imaju svoje mjesto u finalu Eurosonga jesu: Francuska, Italija, Nizozemska, Njemačka, Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

U ovom polufinalu hrvatski gledatelji ne glasaju.

Komentator je Duško Ćurlić, urednica prijenosa Lidija Šprajc, voditeljica projekta Uršula Tolj.

Prijenos pratite i na web stranici HRT-a kao i preko multimedijske usluge HRTi.

Ovogodišnje se natjecanje održava u Rotterdamu u Nizozemskoj zahvaljujući pobjedi Duncana Laurencea na Eurosongu 2019. u izraelskom Tel Avivu. Nakon otkazanog Eurosonga 2020. zbog pandemijskih okolnosti, nizozemski organizatori odlučili su potvrditi Rotterdam kao domaćina ovogodišnjeg Eurosonga, na pozornici i u dvorani koja je bila predviđena i prethodne godine.

Ovo će biti peti put da Nizozemska organizira Eurosong, nakon što je to prethodno učinila 1958., 1970., 1976. i 1980. te prvi put da će se Eurosong održati u drugom po veličini gradu Nizozemske.

Druga polufinalna večer - četvrtak, 20. svibnja na Prvom

Druga polufinalna večer - četvrtak, 20. svibnja na Prvom

Foto: logo / Eurosong 2021.

Natjecanje se održava u Ahoy Areni, a trodnevnim zabavnim programom gledatelje vodi glumica i voditeljica Chantal Janzen, pjevačica i voditeljica Edsilia Rombley, pjevač, voditelj i nizozemski komentator Eurosonga Jan Smit te beauty blogerica i YouTube zvijezda Nikkie de Jager. Na ovogodišnjem Eurosongu natječe se 39 zemalja.

Prošlogodišnji slogan Open Up (Otvori se) zadržan je i za 2021. godinu kao podsjetnik da i nakon svega lošeg trebamo ostati otvoreni i pozitivni.

Logo Eurosonga 2021. apstraktna je reprezentacija boja zastava zemalja koje će se natjecati na Eurosongu, poredanih po godinama njihova prvog nastupa. Ovo je ujedno posveta logotipovima Eurosonga 1970., 1976. i 1980., koji su se također održali u Nizozemskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!