Izbor za pjesmu Eurovizije 2022.

26.04.2022.

13:08

Autor: HRT

Izbor za pjesmu Eurovizije

Izbor za pjesmu Eurovizije

Foto: Eurosong 2022. / logo

Hrvatska radiotelevizija i ove godine, od 10. do 14. svibnja, tradicionalno prenosi sve tri večeri najvećega svjetskog televizijskoga glazbenog natjecanja - natjecanja za pjesmu Eurovizije. Ovogodišnje 66. izdanje Eurosonga održava se u Torinu u Italiji zahvaljujući prošlogodišnjoj pobjedi grupe Måneskin u Rotterdamu u Nizozemskoj. Prijenos svih triju večeri pratiti na Prvom programu HTV-a od 21 sat. Uoči prijenosa prvog polufinala, 10. svibnja, u 20:10 na Prvom emitiramo dokumentarni film o Miji Dimšić.

Mia Dimšić

Mia Dimšić

Foto: Dora / HRT

Eurosong se u Italiji, u produkciji televizije Rai, održava treći put. Zemlja domaćin Italija prvi je put ugostila Eurosong 1965. godine, a drugi put 1991.

Natjecanje se održava u dvorani Pala Alpitour, u olimpijskom kompleksu, a trodnevnim zabavnim programom gledatelje će voditi svjetski poznata pjevačica Laura Pausini, radijski voditelj Alessandro Cattelan i glazbenik Mika - Michael Holbrook Penniman. Tema mira bit će u središtu ovog izdanja Eurosonga.

Na ovogodišnjem Eurosongu natjecat će se 40 zemalja, među njima su i povratničke zemlje poput Crne Gore i Armenije. Rusiji je ove godine zabranjen nastup zbog pokretanja rata i invazije na Ukrajinu.

video thumb

Službeni logo i slogan Eurosonga 2022. glasi The Sound of Beauty (hrv. Zvuk ljepote), a ujedinjuje zvuk (element Eurosonga) i ljepotu (shvaćenu kao simbol Italije). Sinteza je to glazbe i umjetnosti, gdje se umjetnička ljepota, koja simbolizira Italiju u svijetu, ujedinjuje s glazbenom ljepotom, objedinjenima u pjesmama zemalja sudionica Eurosonga.

U prvom polufinalu za prolaz dalje natječu se: Albanija, Latvija, Litva, Švicarska, Slovenija, Ukrajina, Bugarska, Nizozemska, Moldavija, Portugal, Hrvatska, Danska, Austrija, Island, Grčka, Norveška, Armenija. Izravni finalisti koji glasuju u ovom polufinalu jesu: Francuska i Italija. Hrvatsku predstavlja glazbenica Mia Dimšić s pjesmom Guilty Pleasure. 

Komentator prijenosa je Duško Ćurlić.

Osim na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT-HTV1), prijenos Eurosonga možete pratiti i na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT-HR2). Radijski komentator je Zlatko Turkalj Turki.

video thumb

Ususret Eurosongu, u utorak 10. svibnja, prije prijenosa iz Torina, u 20:10 na Prvom programu emitiramo dokumentarni film "Priča o Miji" Martine Validžić

U filmu upoznajemo osječki i zagrebački život naše ovogodišnje predstavnice na Eurosongu Mije Dimšić - njezine roditelje, sestru, prijatelje, profesore, glazbene uzore, omiljene pjesme, kao i pripreme za nastup u Torinu.

video thumb

Autorica i urednica filma  "Priča o Miji" je Martina Validžić, snimatelji su Siniša Galar i Marjan Živić, tonski snimatelji su Saša Anetić, Andrej Žuškin i Jan Galić, novinar Šime Kovačević, montažer Filip Karabelj, producent Dario Jakiša, a šminkerica Ivana Šimunić.

Ususret Eurosongu - priča o Miji

Ususret Eurosongu - priča o Miji

Foto: HTV / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!