Izgubljeni zavičaj

03.02.2022.

11:33

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

U subotu 12. veljače na Trećem u 20:35 prikazujemo dramu Izgubljeni zavičaj, treći dugometražni film redatelja Ante Babaja, snimljen nakon Breze i Mirisa, zlata i tamjana. Izgubljeni zavičaj ekranizacija je proze pisca Slobodana Novaka.

Babaja je vrlo dojmljivo rekonstrirao običaje i život otočana. S mnogo je ljubavi oslikao krajolik i podneblje Dalmacije, a vrhunsku fotografiju ostvario je snimatelj Goran Trbuljak. Premda nakon premijere kritika nije s naklonošću dočekala "Izgubljeni zavičaj", danas se taj film uvrštava u najbolja ostvarenja hrvatske kinematografije.

Priča je to o muškarcu srednjih godina koji dolazi na pogreb na jedan dalmatinski otok. Nakon dugo vremena u svom rodnom kraju sjeća se djetinjstva kada je njegov otac bio upravitelj imanja jedne bogate žene. Sjeća se sukoba oca i seljaka, težaka i ribara, sjeća se svijeta koji mu je, zbog nepravde i patnje drugih, bio stran. No, isto mu je tako bio stran i svijet nakon rata, kada je nova vlast razbaštinila nekadašnji vladajući stalež i uvela nove nepravde i patnje.

Naslovne uloge u drami,  snimljenoj 1980. godine, tumače Zvonimir Črnko i Nereo Scaglia.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!