12:47 / 28.09.2021.

Autor: HRT

Izvan formata: Dizajn u službi čovjeka

Četvrtkom na Trećem

Četvrtkom na Trećem

Foto: Izvan formata / HRT

U četvrtak 30. rujna u 20:05 na Trećem programu HTV-a prikazujemo emisiju Izvan formata. 

Posljednjih godina svjedoci smo da na spaljenim ruševinama nekad snažne hrvatske industrije, poražene u tranziciji iz društvenog vlasništva bivše države u kapitalizam u kojem isključivo vlada tržišno natjecanje, poput nekog feniksa pojavljuju se tvrtke i proizvodi koji postaju neki novi graditelji naše industrije, ali i suvremene hrvatske kulture dizajna. O tome u studiju razgovaramo s Nikolom Radeljkovićem, dizajnerom grupe Numen/ForUse, te Marojem Mrduljašem, kritičarom arhitekture i dizajna.

Posjetili smo i izložbu u Domu hrvatskih likovnih umjetnika pod nazivom Prostoria 10 i otkrili kako je jedna tvrtka iz Svetog Križa Začretja u 10 godina postojanja osvojila međunarodno tržište, te upisala svoje proizvode u povijest suvremenog hrvatskog dizajna. A jednog od najutjecajnijih ljudi u svijetu dizajna Giulija Cappellinija pitali smo je li pandemija promijenila pogled na industriju kojom se bavi cijeli život.

Urednica i voditeljica je Ivana Antunović Jović, a novinarke Jasna Coce i Ana Anzulović.

Redateljica je Vesna Luković Žarn.

Emisiju osim na Trećem programu pratite i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj se videoteci nalaze emitirana izdanja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!