13:18 / 20.10.2021.

Autor: HRT

Izvan formata: Sinagoge u Hrvatskoj

Četvrtkom na Trećem

Četvrtkom na Trećem

Foto: Izvan formata / HRT

U četvrtak 21. listopada na Trećem programu u 20:05 pogledajte emisiju Izvan formata posvećenu sinagogama u Hrvatskoj.

Dana 11. listopada 1941. započelo je prema nalogu poglavnika Ante Pavelića uklanjanje zagrebačke sinagoge u Praškoj ulici. Gradonačelnik Ivan Werner donosi uredbu s riječima - "Hram nije u skladu s obćom sredidbenom osnovom za uređenje grada Zagreba."

Danas, točno 80 godina nakon što je s lica zemlje iz središta hrvatske metropole nestao židovski hram, pitamo se zašto je na mjestu zagrebačke sinagoge još uvijek parkiralište, zašto je od stotinjak sinagoga ostalo njih devet, a samo je jedna u izvornoj funkciji.

Zašto je Hrvatska tek nedavno dobila Registar svojih sinagoga, ali i prvu cjelovitu znanstvenu studiju o arhitekturi tih sakralnih objekata u Hrvatskoj.

O toj temi u studiju razgovaramo s povjesničarkom umjetnosti dr. sc. Snješkom Knežević i dr. sc. Zlatkom Karačem s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu.

U emisiji vizualna umjetnica Amela Frankl govori zašto je izvela performans u koprivničkoj sinagogi, a povjesničar umjetnosti Dragan Damjanović otkriva sudbinu vukovarske sinagoge.

Posjetili smo i Muzej suvremene umjetnosti gdje je svoju životnu priču predstavila umjetnica i galeristica Živa Kraus.

Urednica i voditeljica je Ivana Antunović Jović, a novinarke Jasna Coce i Ana Anzulović.

Redateljica je Vesna Luković Žarn.

Emisiju osim na Trećem programu pratite i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj se videoteci nalaze emitirana izdanja.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!