J. Haydn: Stvaranje svijeta - Solisti, Zbor i SO HRT-a pod ravnanjem T. Fačinija, prijenos

20.09.2021.

10:05

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

U četvrtak 23. rujna od 19:30 na Trećem programu prenosimo koncert solista, Zbor i Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem Tomislava Fačinija iz Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a počinju novu koncertnu sezonu ciklusom Kanconijer, i to izvedbom oratorija Stvaranje svijeta Josepha Haydna. Riječ je o integralnoj izvedbi Haydnova ostvarenja koja predstavlja i sukus oratorijskog repertoara koji je u središtu ciklusa Kanconijer. 


Na stvaranje velebnog djela, koje će označiti prekretnicu u oratorijskoj glazbi na razmeđu prosvjetiteljstva i romantizma, Haydna je potaknulo oduševljenje oratorijima G. F. Händela i tekst koji je dobio u Londonu. Za libreto se pobrinuo barun Gottfried van Swieten, u tekstu na engleskom jeziku, zasnovanom na biblijskoj priči o stvaranju svijeta.

Stvaranje svijeta je prvi put javno predstavljeno u bečkome Dvorskom kazalištu 19. ožujka 1799. uz golemo oduševljenje i odobravanje prisutnih. Oratorij je postao jedno od najtraženijih djela, osobito na dobrotvornim koncertima. Spoj uzvišene i univerzalne teme, kulturno-povijesnog trenutka, dopadljivosti i visokoobrazovanoj i široj publici te grandioznosti Haydnove glazbe, priskrbili su oratoriju status najvažnijeg ostvarenja europske kulturne scene do tada.

Izvedbom ovog veličanstvenog djela ravna Tomislav Fačini, a solisti su Evelin Novak, sopran, Krešimir Špicer, tenor i Krešimir Stražanac, bas-bariton.

Urednica je Marija Ramljak, a redatelj prijenosa Danko Volarić.

Izravni prijenos koncerta možete pratiti i preko multimedijske platforme HRTi te na Trećem programu Hrvatskoga radija. Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!