19:46 / 05.11.2021.

Autor: HRT

Ja sam revolucija

Petak, 19. studenoga na Trećem

Petak, 19. studenoga na Trećem

Foto: Ja sam revolucija / dokumentarni film

Dokumentarni film Ja sam revolucija, koji prikazujemo u petak, 19. studenoga, na Trećem u 20:05, nadahnuta je priča o trima ženama koje riskiraju živote kako bi potaknule političke, društvene i oružane promjene u svojim zemljama.

Selay Ghaffar, Rojda Felat i Yanar Mohammed bore se za slobodu i ravnopravnost spolova i žive u zemljama u kojima je teško biti žena, u Afganistanu, Siriji i Iraku. Svaka od tih zemalja odražava i jačanje feminističke revolucije: politička revolucije u Afganistanu, oružana revolucije u Siriji i društveni aktivizam u Iraku.

Film preispituje našu percepciju žena na Blisku istoku o tome da su pokrivene, tihe i plahe. Umjesto toga, prikazuje nam snagu žena na prvim crtama, u zabačenim selima i na gradskim, ulicama koje traže svoj glas i svoja prava.

Koautori i izvršni producenti filma su redateljica Benedetta Argentieri i Claudio Jampaglia. Producentica je Elizabeth Pauker. Dokumentarac I AM THE REVOLUTION odabrala je Mira Vočinkić.

Produkcija: Possibile Films i Rai Cinema

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!