Ja, Tonya

15.11.2022.

08:16

Autor: HRT

Petak, 25. studenoga na Prvom

Petak, 25. studenoga na Prvom

Foto: Ja, Tonya / film

Sportska crna komedija Ja, Tonya prati život klizačice u umjetničkom klizanju Tonyje Harding i njezinu umiješanost u napad na njezinu suparnicu Nancy Kerrigan 1994. godine. Film je na rasporedu u petak, 25. studenoga, u 23:45 na Prvom. Djelomično je temeljen na stvarnim događajima te prikazuje Tonyju Harding kao žrtvu pa time dovodi u sumnju navode o njezinoj umiješanosti u zločin, kao i kritike nekih njezinih postupaka. 

U filmu iz 2017. godine glume Margot Robbie, Sebastian Stan, Allison Janney, Julianne Nicholson, Caitlin Carver, Paul Walter Hauser i drugi. Scenarist ostvarenja I, TONYA je Steven Rogers, a redatelj Craig Gillespie

Na 90. dodjeli nagrade Oscar A. Janney osvojila je nagradu u kategoriji najbolje glumice u sporednoj ulozi, dok je film dobio i dvije nominacije, za najbolju glumicu (M. Robbie) te najbolju montažu. Na 75. dodjeli nagrade Zlatni globus nominiran je u tri kategorije, a A. Janney je pobijedila u kategoriji najbolje glumice u sporednoj ulozi. Na 71. dodjeli nagrada Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti nominiran je u pet kategorija, a A. Janney je pobijedila u kategoriji najbolje glumice u sporednoj ulozi.    

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!