Jackie Brown

08.04.2022.

10:33

Autor: HRT

Subota, 23. travnja na Trećem

Subota, 23. travnja na Trećem

Foto: Jackie Brown / film

U subotu 23. travnja na Trećem programu u 20:10 prikazujemo film Jackie Brown, izvrstan triler glasovitog Quentina Tarantina.

Tamnoputa Jackie Brown, stjuardesa u maloj meksičkoj zrakoplovnoj tvrtki, za krijumčara oružja Ordella Robbieja povremeno obavlja poslove kurira. Nakon što na carini upadne u zamku koju su joj namjestili agenti Ray Nicolette i Mark Dargus, Jackie dospije u zatvor, te joj Ray ponudi da u zamjenu za slobodu svjedoči protiv Ordella.

Subota, 23. travnja na Trećem

Subota, 23. travnja na Trećem

Foto: Jackie Brown / film

Znajući da Ordell sve svoje suradnike koji padnu u ruke zakona ubrzo ušutka po kratkom postupku, Jackie nije nimalo oduševljena kad ugleda profesionalnog lovca na ucjene Maxa Cherryja (R. Forster). Cherry je u osnovi dobrodušan čovjek koji razmišlja o povlačenju iz posla, i koji se na prvi pogled zaljubi u atraktivnu stjuardesu.

Ordell odluči poštedjeti Jackie, te uz njezinu pomoć u Ameriku prošvercati pola milijuna dolara. Međutim, tog se plijena odluče domoći i Ordellova djevojka, Melanie Ralston (B. Fonda), i njegov pomoćnik Louis Gara (R. De Niro), koji je nedavno izašao iz zatvora...

Subota, 23. travnja na Trećem

Subota, 23. travnja na Trećem

Foto: Jackie Brown / film

Nominirana za Oscara u kategoriji najboljeg sporednog glumca (Robert Forster), nominirana i za Zlatni globus u kategorijama najuspjelije glavne ženske uloge (Pam Grier) i sporedne muške, za koju je Samuel L. Jackson na festivalu u Berlinu ovjenčan Srebrnim medvjedom, izvrstan triler Quentina Tarantina iznimno je uspjela adaptacija bestselera Rum Punch slavnog Elmorea Leonarda.

U naslovnoj ulozi nastupa zvijezda "blaxploatation" filmova P. Grier, a uz Samuela L. Jacksona partneri su joj Robert Forster, oskarovac Robert De Niro itd. Filmsku fotografiju potpisuje također oskarovac Guillermo Novarro.

U filmu, snimljenom 1997. godine, glume i Bridget Fonda, Michael Keaton, Michael Bowen, Chris Tucker i Lisa Gay Hamilton.

Scenarij potpisuje Quentin Tarantino.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!