13:16 / 03.09.2021.

Autor: HRT

Jane - U sjeni čovjeka

Subota, 18. rujna na Drugom

Subota, 18. rujna na Drugom

Foto: Jane - U sjeni čovjeka / dokumentarni film

Hvaljeni film Jane, koji pripovijeda iznimnu priču o slavnoj britanskoj primatologinji Jane Goodall, slijedi u subotu, 18. rujna, u 21 sat na Drugom programu HTV-a.

Film dokumentira njezina prva istraživanja u Tanzaniji i usredotočuje se na revolucionarni rad na terenu te odnos s njezinim snimateljem i mužem Hugom van Lawickom i čimpanzama koje su bile predmet njezina proučavanja.

Dugogodišnja ljubiteljica životinja, Jane je sanjala o tome da ode živjeti među divlje životinje u Africi. To joj se ostvarilo 1957. kad je upoznala dr. Louisa Leakeyja tijekom posjeta prijateljima u Keniji.

video thumb

Vodeći antropolog dr. Leakey smatrao je da promatranje čovjekolikih majmuna može pružiti uvid u podrijetlo i ponašanje naših paleolitskih predaka i tražio je nekoga tko će mu pomoći u istraživanju. Premda nije imala neko formalno obrazovanje, Leakey je znao da je s Jane našao savršenu osobu za to.

U dobi od 26 godina Jane je bila u Gombeu u tanzanijskoj divljini i živjela među čimpanzama. Ovdje je i došla do velikog otkrića koje će do temelja uzdrmati znanstveni svijet. Otkrila je da čimpanze rabe i prilagođavaju alat kako bi s pomoću njega hvatale kukce za jelo.

Subota, 18. rujna na Drugom

Subota, 18. rujna na Drugom

Foto: Jane - U sjeni čovjeka / dokumentarni film

Ovaj film obuhvaća sve, od njezina bliskog odnosa s čimpanzama do života koji je stvorila u Africi, isprva s Hugom van Lawickom, snimateljem National Geographica, kojeg su poslali da napravi film o njezinu radu, pa joj je postao muž, a danas uz trajno zauzimanje za čimpanze u cijelome svijetu.

Svjetski poznati skladatelj Philip Glass, dobitnik Oscara, napisao je glazbu za ovaj dirljiv film iz 2017. godine, nastao u režiji Bretta Morgena, koji uz Jane Goodall potpisuje i scenarij.

Film je dosad osvojio 34 nagrade i 37 nominacija. Producenti su Brett Morgen i Bryan Burk, a izvršni producenti filma Tim Pastore i Jeff Hasler.

Odabrala ga je Mira Vočinkić.

Subota, 18. rujna na Drugom

Subota, 18. rujna na Drugom

Foto: Jane - U sjeni čovjeka / dokumentarni film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!