Japan s Joannom Lumley

19.01.2023.

14:05

Autor: HRT

Utorak, 31. siječnja na Drugom

Utorak, 31. siječnja na Drugom

Foto: Japan s Joannom Lumley / dokumentarna serija

Zvijezda serije Apsolutno fantastično Joanna Lumley putuje Japanom od ledenih sibirskih mora na sjeveru do suptropskih otoka na jugu. Putovanje počinje na Hokkaidu, na temperaturi ispod nule, gdje žive neke od najljepših ugroženih divljih životinja u Japanu. Putujući prema jugu, Joanna posjećuje golemi Tokio, drevnu prijestolnicu Kyoto punu prelijepih hramova, i Nagasaki tragične prošlosti. Njezino epsko putovanje završava na idiličnim plažama Kohame, jednog od najzabačenijih pacifičkih otoka, na kojem žive članice ženskog benda čiji je prosjek godina 84. Drugi nastavak dokumentarne serije Japan s Joannom Lumley emitiramo u utorak, 31. siječnja, u 20:15 na Drugom. 

Utorak, 31. siječnja na Drugom

Utorak, 31. siječnja na Drugom

Foto: Japan s Joannom Lumley / dokumentarna serija

Joanna Lumley je u Tokiju i helikopterom leti iznad grada čija je površina veća od 14.000 kilometara kvadratnih. Tokio je u Drugom svjetskom ratu pretrpio teška bombardiranja pa je većina grada izgrađena u posljednjih 70 godina. On je simbol poslijeratnog gospodarskog procvata Japana koji je tu zemlju pretvorio u drugu gospodarsku silu na svijetu. Navečer Joanna izlazi u noćni klub poslušati Kamem Joshi, japanski ženski bend. Promatra energičnu izvedbu djevojaka na pozornici i shvaća da je ponašanje uglavnom muške publike ništa manje zanimljiva izvedba. 

Utorak, 31. siječnja na Drugom

Utorak, 31. siječnja na Drugom

Foto: Japan s Joannom Lumley / dokumentarna serija

Joanna se sastaje s Minori, modnom dizajnericom i međunarodno priznatom umjetnicom. Nosi šminku koja se zove shinori, što znači da joj je lice bijelo, kao gejšino. Joanna napušta užurbani grad i putuje u dolinu rijeke Kiso kako bi hodala stazom Nakasendo, drevnim putom koji je spajao Tokio s Kyotom. U Kyoto stiže na vrhuncu sezone cvjetanja trešnjinih stabala. Joanna omiljene lokacije za uživanje u hanamiju obilazi taksijem. Osim po trešnjama u cvatu, Kyoto je poznat i po tradiciji gejši. Joanna odlazi u Gion, četvrt zabave u Kyotu, gdje upoznaje naučnicu za gejšu, Maiko Tomitsuyu, koja s Joannom veselo razgovara o svom svijetu i iskustvima.

Dokumentarnu seriju Joanna Lumley's Japan odabrala je Mira Vočinkić.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!