Jedan dan u...New Yorku 1882.

14.05.2023.

11:54

Autor: HRT

Dokumentarna serija Jedan dan u...New Yorku 1882. koju prikazujemo u srijedu, 24. svibnja na Drugom programu u 20:15 vodi nas na tri različite lokacije u različitim trenucima u povijesti. Životne priče troje protagonista temelje se na biografijama, kronikama i drugim dokumentima.

Srijeda, 24. svibnja na Drugom

Srijeda, 24. svibnja na Drugom

Foto: Jedan dan u...New Yorku 1882. / dokumentarna serija

Vidjet ćemo kako je izgledao jedan dan u životu običnih ljudi iz perspektive glavnih likova. Izgon, migracija, uvjeti rada, nadležnost, društveni napredak i urbani razvoj samo su neke od tema kojima se serija bavi. Oslanjajući se na povijesne činjenice, serija povlači paralelu između života nekad i danas. Uz pomoć scenske rekonstrukcije, dokumentarnih elemenata i raskošne animacije, serija zorno prenosi neočekivane činjenice i rezultate najnovijih istraživanja. Na vidjelo izlaze sve razlike i sličnosti s današnjim svijetom.

Srijeda, 24. svibnja na Drugom

Srijeda, 24. svibnja na Drugom

Foto: Jedan dan u...New Yorku 1882. / dokumentarna serija

U prvoj epizodi vraćamo se u 19. stoljeće te prateći njemačkog imigranta Georga Schmidta, proživljavamo jedan dan u užurbanoj metropoli na obalama rijeke Hudson. Kao i većina tamošnjih Nijemaca, Georg živi u unajmljenom stanu u četvrti Mala Njemačka.

Iako su uvjeti života nehumani, nada u bolju budućnost u zemlji blagostanja i slobode tjera Georga i ostale imigrante naprijed. 1880-ih godina 120.000 Nijemaca svake je godine kretalo na dugo putovanje do Novog svijeta. Ovo je važan dan za ambicioznog pravnika.

Georg mora dobiti sudski spor kako bi oslobodio svoju zaručnicu iz zatvora. Da dokaže njezinu nedužnost, on se odriče svojih moralnih načela i zaranja u svijet njujorškog podzemlja. 

Dokumentarnu seriju One Day in... odabrala Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!