Jedno djelo: Božena Končić Badurina: Connected

06.02.2022.

13:16

Autor: HRT

Ponedjeljak, 21. veljače na Trećem

Ponedjeljak, 21. veljače na Trećem

Foto: Jedno djelo / HRT

U ponedjeljak 21. veljače na Trećem programu u 21 sat emitiramo sedmu emisiju Jednog djela, nazvanu Božena Končić Badurina: Connected. Jedno djelo, serija od 13 osmominutnih emisija, bavi se nastankom i značenjem nekoga djela suvremene hrvatske likovne umjetnosti - performansom, instalacijom, slikom, skulpturom ili arhitektonskom realizacijom. 

U performansima Božene Končić Badurine često se skoro ništa ne "izvodi" i ne "događa". Uglavnom je riječ samo o jednostavnom međusobnom promatranju performera i publike. 

U performansu "Connected" umjetnica je postavila četrdesetak statista da mirno stoje sklopljenih očiju. Posjetitelj se, ušavši sam među njih, našao pred pitanjem o etičnosti vlastita pogleda. Pozicija nadmoćnog pogleda nad nemoćnim i pasivnim drugim, mnogima od posjetitelja bila je vrlo nelagodna. No, dobitak je bio upravo u tome.

Ponedjeljak, 21. veljače na Trećem

Ponedjeljak, 21. veljače na Trećem

Foto: Jedno djelo / HRT

Autorice i urednice su Evelina Turković i scenaristica Ana Marija Habjan. Snimatelj je Mario Britvić, montažer Bogdan Tankosić, a producent Tihomir Štivičić.

Emisiju možete pratiti i preko multimedijske platforme HRTi

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!