Jedno djelo: Dimitrije Bašičević Mangelos: -+01

02.02.2022.

15:43

Autor: HRT

Ponedjeljak, 7. veljače na Trećem

Ponedjeljak, 7. veljače na Trećem

Foto: Jedno djelo / HRT

Serija od 13 osmominutnih emisija bavi se nastankom i značenjem nekoga djela suvremene hrvatske likovne umjetnosti - performansom, instalacijom, slikom, skulpturom ili arhitektonskom realizacijom. Petu emisiju naziva Dimitrije Bašičević Mangelos: -+01 prikazujemo u ponedjeljak 7. veljače u 21 sat na Trećem programu HTV-a.

Naslikano "ništa", to jest površina jednostavno premazana crnom bojom s vidljivim tragovima poteza kista, pompozno je opremljena rabljenim okvirom. Parafraza je to konvencionalne građanske umjetnine koju je Dimitrije Bašičević Mangelos, u duhu poetike apsurda i nihilizma, naslikao između 1954. i 1966. godine. Rad mnogih semantičkih slojeva sadrži teško podnošljivu težinu ništavila, ali istodobno i svjedočanstvo radikalne volje.

Ponedjeljak, 7. veljače na Trećem

Ponedjeljak, 7. veljače na Trećem

Foto: Jedno djelo / HRT

Autorice i urednice su  Ana Marija Habjan i scenaristica Evelina Turković. Snimatelj je Mario Britvić, a montažer Bogdan Tankosić.

Emisiju možete pratiti i preko multimedijske platforme HRTi

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!