Jedno djelo: Drago Galić - Zgrada Kemikalije

30.01.2022.

16:37

Autor: HRT

Ponedjeljak, 31. siječnja na Trećem

Ponedjeljak, 31. siječnja na Trećem

Foto: Jedno djelo / HRT

Serija od 13 osmominutnih emisija bavi se nastankom i značenjem nekoga djela suvremene hrvatske likovne umjetnosti - performansom, instalacijom, slikom, skulpturom ili arhitektonskom realizacijom. Četvrtu emisiju naziva Drago Galić - Zgrada Kemikalije emitiramo u ponedjeljak 31. siječnja u 21:05 na Trećem programu HTV-a.

Kako izgleda kolektivno radničko stanovanje kada se poslože sve karte - iznimna lokacija, investitor koji je ujedno i korisnik te vrstan arhitekt spreman na eksperiment i iskorak izvan standardne stambene produkcije? Ishod tog sretnog trenutka hrvatske stambene arhitekture 20. stoljeća je zgrada radnika poduzeća Kemikalija export - import, sagrađena u prvoj polovici pedesetih godina 20. stoljeća.

Ponedjeljak, 31. siječnja na Trećem

Ponedjeljak, 31. siječnja na Trećem

Foto: Jedno djelo / HRT

Arhitekt Drago Galić koristi niz novih prostornih rješenja - prostrane dnevne boravke s prostorom za blagovanje, ulične i dvorišne lođe, ovješena staklena pročelja koja propuštaju obilje sunca i otvaraju pogled na zelenilo, čime je stanarima zagrebačkog Svačićevog trga broj 14 omogućio jedinstvenu kvalitetu stanovanja u najužem gradskom središtu.

Autorice i urednice su Evelina Turković i Ana Marija Habjan.  Scenaristica je Tamara Bjažić Klarin, snimatelj Mario Britvić, a montažer Bogdan Tankosić

Emisiju možete pratiti i preko multimedijske platforme HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!