14:59 / 04.01.2022.

Autor: HRT

Jedno djelo: Goran Trbuljak - Bez naziva

Ponedjeljak, 10. siječnja na Trećem

Ponedjeljak, 10. siječnja na Trećem

Foto: Jedno djelo / HRT

Serija od 13 osmominutnih emisija bavi se nastankom i značenjem nekoga djela suvremene hrvatske likovne umjetnosti - performansom, instalacijom, slikom, skulpturom ili arhitektonskom realizacijom. Prvu emisiju naziva Goran Trbuljak: Bez naziva reprizno emitiramo u ponedjeljak, 10. siječnja, u 21 sat na Trećem programu.

Riječ je o djelima koja se smatraju suvremenim klasicima ili su nastala nedavno, a o njima će govoriti umjetnici i likovni kritičari. Svaka od emisija nudit će odgovor na pitanje što svako pojedino djelo znači u današnjemu trenutku te ga na zanimljiv i razumljiv način pokušati približiti gledateljima.

Ponedjeljak, 10. siječnja na Trećem

Ponedjeljak, 10. siječnja na Trećem

Foto: Jedno djelo / HRT

Predstavit ćemo djela Gorana Trbuljaka, Ivana Kožarića, Slavena Tolja, Drage Galića, Dimitrija Bašićevića Mangelosa, Josipa Seissela, Božene Končić Badurine, Ivana Picelja, Vojina Bakića, Marijana Jevšovara i Vlade Kristla.

1. emisija

Jedno djelo počinjemo radom "Bez naziva" pionira hrvatske konceptualne umjetnosti Gorana Trbuljaka. Niz građevinskih otpadnih ploha filmske scenografije koje je jednom prilikom pronašao umjetnik postavlja kao vlastiti rad - kao niz monokroma. Tom je duhovitom gestom, a na tragu svojih stalnih razmišljanja o statusu umjetničkog djela, otvorio niz intrigantnih pitanja o samom umjetničkom radu.

Autorice i urednice su Evelina Turković i Ana Marija Habjan.

Emisiju možete pratiti i preko multimedijske platforme HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!