11:57 / 13.02.2022.

Autor: HRT

Jedno djelo: Ivan Picelj - Kompozicija XL-1

Ponedjeljak, 7. ožujka na Trećem

Ponedjeljak, 7. ožujka na Trećem

Foto: Jedno djelo / HRT

Serija od 13 osmominutnih emisija bavi se nastankom i značenjem nekoga djela suvremene hrvatske likovne umjetnosti - performansom, instalacijom, slikom, skulpturom ili arhitektonskom realizacijom. Osmu emisiju "Ivan Picelj - Kompozicija XL-1" emitiramo u ponedjeljak, 7. ožujka, u 21:05 na Trećem programu HTV-a.

Apstraktna geometrijska kompozicija antologijsko je djelo slikara Ivana Picelja. Nastala je u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata, kada se geometrija javlja kao novi način umjetničkog izraza, kao svojevrsna optimistična težnja za obnovom društva. Potraga za čistim, lako čitljivim i primjenjivim oblicima bila je osnova za izgradnju umjetnosti pedesetih i šezdesetih godina 20. stoljeća.

Ponedjeljak, 7. ožujka na Trećem

Ponedjeljak, 7. ožujka na Trećem

Foto: Jedno djelo / HRT

Autorice i urednice su Evelina Turković i scenaristica Ana Marija Habjan. Snimatelj je Mario Britvić, montažer Bogdan Tankosić, a producent Tihomir Štivičić.

Emisiju možete pratiti i preko multimedijske platforme HRTi

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!