Jedno djelo: Josip Seissel - Pafama

01.02.2022.

16:26

Autor: HRT

Ponedjeljak, 14. veljače na Trećem

Ponedjeljak, 14. veljače na Trećem

Foto: Jedno djelo / HRT

Serija od 13 osmominutnih emisija bavi se nastankom i značenjem nekoga djela suvremene hrvatske likovne umjetnosti - performansom, instalacijom, slikom, skulpturom ili arhitektonskom realizacijom. Šestu emisiju naziva Josip Seissel: Pafama emitiramo u ponedjeljak, 14. veljače, u 21 sat na Trećem programu HTV-a.

Slika zagonetnog naslova Pafama prva je poznata apstraktna kompozicija u hrvatskoj likovnoj umjetnosti. Pafama je skraćenica od PApier FArben MAlerei, odnosno - papir, boja, slika. Te se riječi odnose na slikarski proces i materijale, pa je konstruktivistički kolaž iz 1922. godine radikalan primjer odraza suvremenih umjetničkih kretanja u ondašnjem Zagrebu.

Ponedjeljak, 14. veljače na Trećem

Ponedjeljak, 14. veljače na Trećem

Foto: Jedno djelo / HRT

Autorice i urednice su Evelina Turković i scenaristica Ana Marija Habjan. Snimatelj je Mario Britvić, montažer Bogdan Tankosić, a producent Tihomir Štivičić.

Emisiju možete pratiti i preko multimedijske platforme HRTi

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!