Jedno djelo: Slaven Tolj - Bubo-bubo maximus

11.01.2022.

12:55

Autor: HRT

 Ponedjeljak, 24. siječnja na Trećem

Ponedjeljak, 24. siječnja na Trećem

Foto: Jedno djelo / HRT

Serija od 13 osmominutnih emisija bavi se nastankom i značenjem nekoga djela suvremene hrvatske likovne umjetnosti - performansom, instalacijom, slikom, skulpturom ili arhitektonskom realizacijom. Treću emisiju naziva Slaven Tolj: Bubo-bubo maximus reprizno emitiramo u ponedjeljak, 24. siječnja, u 21:05 na Trećem programu.

Riječ je o djelima koja se smatraju suvremenim klasicima ili su nastala nedavno, a o njima će govoriti umjetnici i likovni kritičari. Svaka od emisija nudit će odgovor na pitanje što svako pojedino djelo znači u današnjemu trenutku te ga na zanimljiv i razumljiv način pokušati približiti gledateljima.

Predstavit ćemo djela Gorana Trbuljaka, Ivana Kožarića, Slavena Tolja, Drage Galića, Dimitrija Bašićevića Mangelosa, Josipa Seissela, Božene Končić Badurine, Ivana Picelja, Vojina Bakića, Marijana Jevšovara i Vlade Kristla.

 Ponedjeljak, 24. siječnja na Trećem

Ponedjeljak, 24. siječnja na Trećem

Foto: Jedno djelo / HRT

Slaven Tolj - Bubo-bubo maximus

U sklopu svoje izložbe Bubo-bubo maximus Slaven Tolj izlaže stari ventilator. U punoj vrtnji ventilator kovitla zrak, no kako ga je umjetnik smjestio ispod staklenog zvona, strujanje svježine koju proizvodi ne može doprijeti u okolni prostor. Ta instalacija metafora je intimnog osjećaja zagušljive nepomičnosti, one svima poznate uzaludne 'vrtnje u krugu'. No jednako tako, i slika naše društvene zbilje.

Autorice i urednice su scenaristica Evelina Turković i Ana Marija Habjan. Snimatelj je Mario Britvić, a montažer Bogdan Tankosić

Emisiju možete pratiti i preko multimedijske platforme HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!