12:06 / 10.04.2022.

Autor: HRT

Jedno djelo: Vlado Kristl - Pozitiv 11

Ponedjeljak, 25. travnja na Trećem

Ponedjeljak, 25. travnja na Trećem

Foto: Jedno djelo / HRT

Serija od 13 osmominutnih emisija bavi se nastankom i značenjem nekoga djela suvremene hrvatske likovne umjetnosti - performansom, instalacijom, slikom, skulpturom ili arhitektonskom realizacijom, a u ponedjeljak, 25. travnja, u 21 sat na Trećem programu HTV-a prikazujemo posljednju, 13. emisiju: Vlado Kristl - Pozitiv 11. 

Pozitiv 11 jedna je od dvanaest slika iz ciklusa Pozitivi i Negativi koje je naslikao Vlado Kristl. Nepravilnosti poteza ruke, reljefnost materije i korištenje jedne jedine boje ovu sliku uvrštavaju u radikalni enformel i monokromno slikarstvo. Pozitiv i negativ nazivi su iz rječnika fotografije i filma. U vrijeme kad nastaje istoimeni ciklus, Kristl radi animirane filmove u Zagreb filmu, unutar Studija za crtani film. 

Ponedjeljak, 25. travnja na Trećem

Ponedjeljak, 25. travnja na Trećem

Foto: Jedno djelo / HRT

U "Don Kihotu", njegovom najpoznatijem i najnagrađivanijem animiranom filmu, primjenjuje ista razmišljanja u duhu redukcije i minimalizma.

Autorice i urednice su Evelina Turković i scenaristica Ana Marija Habjan. Snimatelj je Mario Britvić, montažer Bogdan Tankosić, a producent Tihomir Štivičić.

Serija Jedno djelo dostupna je u videoteci multimedijske platforme HRTi

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!