16:41 / 05.05.2022.

Autor: HRT

Jedno djelo: Željko Jerman - Slike (iz)umrlih albuma

Ponedjeljak, 9. svibnja na Trećem

Ponedjeljak, 9. svibnja na Trećem

Foto: Jedno djelo / HRT

U ponedjeljak 9. svibnja na Trećem programu u 21:05 emitiramo emisiju iz druge sezona serijala o suvremenoj hrvatskoj likovnoj umjetnosti,  Jedno djelo. Naslov emisije je Željko Jerman - Slike (iz)umrlih albuma. 

Proces destrukcije u stvaralaštvu Željka Jermana prisutan je od samih početaka njegova rada. Jerman namjerno radi loše, monotone fotografije koje povremeno kolažira iz više negativa, na njih intervenira fotokemikalijama, bojom i olovkama te ispisuje buntovne poruke.

Fotografija, zapravo antifotografija ili elementarna fotografija, za njega je radikalan postupak odbacivanja fotoaparata i zanatskih pravila medija. Slike (iz)umrlih albuma posljednji su ciklus Željka Jermana, koji je zbog umjetnikove preuranjene smrti ostao nedovršen.

Ponedjeljak, 9. svibnja na Trećem

Ponedjeljak, 9. svibnja na Trećem

Foto: Jedno djelo / HRT

Autorice i urednice su Evelina Turković i Ana Marija Habjan

Scenaristice Iva Rada Janković i Ana Marija Habjan,  montaža Bogdan Tankosić,  snimatelj Mario Britvić, a producent Tihomir Štivičić


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!