Jesen u New Yorku

29.06.2021.

10:36

Autor: HRT

Srijeda, 7. srpnja na Prvom

Srijeda, 7. srpnja na Prvom

Foto: Jesen u New Yorku / film

U srijedu 7. srpnja u 21 sat na Prvom programu prikazujemo romantičnu dramu Jesen u New Yorku koju je režirala Joan Chen. 

video thumb
Srijeda, 7. srpnja na Prvom

Srijeda, 7. srpnja na Prvom

Foto: Jesen u New Yorku / film

Mnoge su Njujorčanke već čule slavni govor iz usta Willa Keanea u kojem im priopćava da je među njima gotovo jer on nije čovjek za duge i ozbiljne veze. Taj je zakleti neženja vlasnik poznatog njujorškog restorana, a djevojke iz toga grada koje nisu bile s njim definitivno su čule za njega. Čula je i lijepa Charlotte, koju će na zabavi u povodu njezina 22. rođendana baka upoznati s Willom koji je u mladosti bio prijatelj s njezinom majkom. Već sljedeći dan Will pozove Charlotte na izlazak. Ona oduševljeno pristane i njih dvoje započnu idiličnu vezu. Kad prvog zajedničkog jutra on pokuša upozoriti Charlotte da njihova veza nema budućnosti, ona ga preduhitri viješću da je bolesna...

Srijeda, 7. srpnja na Prvom

Srijeda, 7. srpnja na Prvom

Foto: Jesen u New Yorku / film

Slavni američki glumac Richard Gere (Zgodna žena, Chicago) stekao je tijekom svoje bogate karijere mnogo obožavatelj(ic)a, ali i pozamašan broj negativno nastrojenih kritičara. Dok ga prvi smatraju idealnim interpretom sredovječnih šarmera, drugi rado pod znak upitnika stavljaju njegove glumačke sposobnosti. Iako nije jedini, Gereov je imidž svakako jedan od uzroka podijeljenih kritika i reakcija na "Jesen u New Yorku", film koji su neki s oduševljenjem čekali kao posvetu tragičnim melodramama klasičnog Hollywooda, a drugi apriori odbacivali kao plitku i predvidljivu tužaljku. Obje se zastupane tvrdnje mogu argumentirati, ali predvidljivost se melodrami teško može spočitati kao nedostatak.

Srijeda, 7. srpnja na Prvom

Srijeda, 7. srpnja na Prvom

Foto: Jesen u New Yorku / film

Od takvog se filma očekuje da gledatelja uvede u svijet nesvakidašnje romantike i sjete, da mu uvjerljivo i opipljivo predoči ljubavnu priču i tako ga natjera da se poistovjeti s likovima i na kraju suosjeća s njima. Zahvaljujući inspiriranim nastupima Richarda Gerea i lijepe Winone Ryder (Doba nevinosti), koji uspješno dočaravaju emocionalnu kompleksnost svoje romance, te neospornom osjećaju za vizualno redateljice Joan Chen, koja je prekrasne kadrove jesenjeg New Yorka adekvatno stavila u službu sugestivne atmosfere, "Jesen u New Yorku" svoju zadaću obavlja vrlo dobro.

Uz Richarda Gerea i Winonu Ryder u filmu glume i Anthony LaPaglia, Elaine Stritch, Vera Farmiga, Sherry Stringfield, Jill Hennessy te J. K. Simmons

Scenarist je Allison Burnett, a redateljica Joan Chen

Romantična drama AUTUMN IN NEW YORK snimljena je 2000. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!