14:02 / 12.08.2021.

Autor: HRT

Jesenje sonate

Ponedjeljak, 23. kolovoza na Trećem

Ponedjeljak, 23. kolovoza na Trećem

Foto: Jesenje sonate / film

Njemačko-francusko-švedsku dramu Jesenje sonate pogledaje u ponedjeljak, 23. kolovoza, u 23 sata na Trećem programu HTV-a. Velika diva švedskog, ali i američkog filma, Ingrid Bergman, i najveći švedski redatelj Ingmar Bergman prvi su i jedini put surađivali u ovoj obiteljskoj drami.

Charlotte je slavna norveška pijanistica koja prvi put u sedam godina posjećuje kći Evu, ženu pastora u malome švedskom mjestu. Iako majka i kći nastoje biti pristojne, duboki emocionalni jaz između njih majčin posjet polako pretvara u pravu noćnu moru.

Prošlost se ne može zaboraviti. Eva optužuje majku da joj je uništila život zato što se više bavila karijerom nego obitelji. Da stvar bude još gora, Charlotteina druga kći Elena teško je hendikepirana i može komunicirati samo neartikuliranim zvukovima.

Elena sad živi s Evom i njezinim mužem Viktorom koji se brinu o njoj. Charlottein će dolazak naravno pogoditi i Elenu. Charlotte koja se još oporavlja od nedavne muževe smrti pokušava naći opravdanje za sebe, no propuste iz prošlosti ne može više nadoknaditi...

Uz veliku Ingrid Bergman i scenarista i redatelja Ingmara Bergmana u filmu se pojavljuje i treće veliko ime skandinavske kinematografije, Liv Ullman u ulozi kćeri Eve. Uloga pijansitice Charlotte donijela je I. Bergmann nominaciju za Oscara za najbolju žensku ulogu, te mnogobrojne druge nagrade. To joj je i pretposljednja uloga pred smrt 1982. godine.

Ingmar Bergman nominiran je za Oscara za najbolji scenarij, a film je 1979. dobio i Zlatni Globus u kategoriji najboljeg stranog filma. Vrhunske glumice i scenarij, koji je pružio priliku Ingrid Bergman i Liv Ullmann da pokažu svu raskoš svog talenta, stvaraju napetu i zanimljivu dramu. Radnja se odvija unutar 48 sati, ali zbog jačine uspomena i osjećaja psihološko vrijeme radnje čini se kao mnogo duže.

U drami iz 1978. godine glume i Lena Nyman, Halvar Björk, Erland Josephson, Georg Loekkeberg, Gunnar Björnstrand, Eva von Hanno, Linn Ullmann, Aren Bang-Hansen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!