Jeste li posluženi?

20.06.2021.

19:10

Autor: HRT

Ponedjeljak, 21. lipnja na Trećem

Ponedjeljak, 21. lipnja na Trećem

Foto: Jeste li posluženi? / serija

U ponedjeljak, 21. lipnja na Trećem programu u 20:05 pogledajte 1. epizodu prve sezone serije Jeste li posluženi? Feminizirani g. Humphries, mačkica gđe Slocombe i urnebesno ponašanje osoblja u robnoj kući Grace Bros. nasmijavaju publiku još od davne 1973. godine. Ova ironična, humoristična i suptilno sarkastična serija, autora Jeremyja Lloyda i Davida Crofta, jedna je od BBC-jevih najuspješnijih klasičnih komedija, posebice u SAD-u, gdje je postigla fenomenalan uspjeh. U velikoj, staromodnoj londonskoj robnoj kući Grace Bros. još se uvijek striktno poštuje hijerarhija. Svaki član osoblja točno zna gdje mu je mjesto, barem u teoriji. A praksa je nešto posve drugo. Svi vode svoje privatne ratove, kako jedni protiv drugih, tako i protiv uprave.

Ponedjeljak, 21. lipnja na Trećem

Ponedjeljak, 21. lipnja na Trećem

Foto: Jeste li posluženi? / serija

Uprava: na najvišem katu sjedi "mladi" g. Grace (H. Bennett), krhki osamdesetogodišnjak okružen mladim, privlačnim i ne odveć pametnim djevojkama. Kat niže sjedi g. Rumbold (Klempouhi) (N. Smith), voditelj odjela odjeće. No, on vođenje odjela uglavnom prepušta nadutom nadgledniku, satniku Peacocku (F. Thornton). Peacock sanja o tome da jednog dana dobije svoje mjesto u restoranu za upravu, a dotad se mora pomiriti s ulogom posrednika između odjela muške i ženske odjeće.

Muška konfekcija: stariji prodavač g. Grainger (A. Brough) tvrdoglavi je stariji čovjek, koji svako malo zaspi na poslu. Njega kasnije zamijeni g. Tebbs (J. Hayter), a potom g. Goldberg (A. Bass), koji je bio u vojsci s g. Peacockom. Njegov podčinjeni je feminizirani g. Humphries (Ja sam slobodan!), kojega glumi John Inman, jedan od popularnijih likova ove serije, uvijek neobično spreman da uzme mjere s unutrašnje strane nogu. Na dnu ove hijerarhijske ljestvice je pohotni g. Lucas (T. Bannister), kojega kasnije zamijeni g. Spooner (M. Berry).

Ženska odjeća i donje rublje: starija prodavačica, gđa Slocombe (Mollie Sugden) lakoma je udovica koja stalno eksperimentira s neobičnim bojama kose i često pogrešno rabi riječi. Glavna tema svih njezinih razgovora je njezina mačkica. Mlađa prodavačica, gđica Brahms (W. Richard) zajedljiva je i jedra stanovnica istočnog Londona.

Održavanje: u podrumu se smjestio nadstojnik g. Harman (A. English), koji vrijeme obično provodi gore na odjelu. On uživa u tome da priređuje neugodnosti drugima daveći ih svojim sindikalizmom i blesavim modelima.

Ponedjeljak, 21. lipnja na Trećem

Ponedjeljak, 21. lipnja na Trećem

Foto: Jeste li posluženi? / serija

Serija "Jeste li posluženi?" prikazivala se na britanskoj televiziji 12 godina i za to je vrijeme stekla veliki broj poklonika, a 1981. godine John Inman dobio je nagradu Variety Cluba. John Inman (koji ima svoj klub obožavatelja) je 1975. snimio svojevrstan nastavak serije koji nije postigao uspjeh izvorne serije, a filmska inačica pojavila se 1977. godine.

U SAD-u je serija dostigla kultni status i postala jedna od najcjenjenijih serija uvezenih iz Velike Britanije. Mnoge su nekomercijalne TV postaje godinama kontinuirano prikazivale ovu seriju. Više od 800 postaja otkupilo je prava na seriju "Jeste li posluženi?" i njezin nastavak "Grace i Favour". Trenutačno prava na prikazivanje serije ima 181 javna televizija koje zajedno imaju više od 93,5 milijuna gledatelja u SAD-u - zadivljujući uspjeh s obzirom na starost ove serije.

1. epizoda: Pilot-epizoda dugovječne humoristične serije o osoblju staromodne robne kuće Grace Brothers.

Nevolje su na pomolu kada se sazna da će odjel ženske i odjel muške odjeće dijeliti isti kat.

U glavnim su ulogama John Inman (Wilberforce Clayborne Humphries), Mollie Sugden (Mary Elizabeth).

Scenaristi Jeremy Lloyd i David Croft,  izvršni producent David Croft, autori Jeremy Lloyd i David Croft.

Iz produkcije BBC odabrala  Martina Rajšek.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!