Joanna Lumley u pustolovini na Putu svile

11.11.2022.

08:57

Autor: HRT

Ponedjeljak, 21. studenoga na Prvom

Ponedjeljak, 21. studenoga na Prvom

Foto: Joanna Lumley u pustolovini na putu svile / dokumentarna serije

Joanna Lumley kreće na veliko i izazovno putovanje duž Puta svile. Ta prometna ruta, koja je promijenila svijet, na Zapad je, među ostalim, donijela svilu, barut, papir i tjesteninu. Joanna kreće iz Venecije, rodnog grada najpoznatijeg putnika Puta svile, Marka Pola, pa nastavlja kroz Albaniju, Tursku, Gruziju, Azerbajdžan, Iran, Uzbekistan i Kirgistan, upijajući lijepe gradove i zapanjujuće krajolike. Četverodijelna dokumentarna serije Joanna Lumley u pustolovini na putu svile pratit će njezino putovanje, a prvu epizodu prikazujemo u  ponedjeljak 21. studenoga u 20:15 na Prvom. 

video thumb

Glumica i voditeljica Joanna Lumley posjećuje fantastičnu Kapadokiju u Turskoj, veličanstveni grad Samarkand u Uzbekistanu i drevne gradove Esfahan i Širaz u Iranu. Joanna putem susreće svilare, derviše i lovce na orlove iz planina Tien Shan u Kirgistanu. Sjajna je to pustolovina koja na ekran donosi romantične i rijetko snimane dijelove svijeta.

Joanna Lumley svoju epsku pustolovinu počinje u Veneciji, na europskom kraju Puta svile, opasne mreže putova koja je cvala od oko 200. godine prije Krista do srednjeg vijeka. Bila je duga 16.000 km, i spajala je Istok i Zapad. Vijugava superprometnica značajno je promijenila svijet. Joanna će, u prvom nastavku, u Veneciji otkriti kako je Put svile pomogao mletačkim trgovcima, ali i cijelom gradu-državi, da izgrade bogatstvo i moć.

Ponedjeljak, 21. studenoga na Prvom

Ponedjeljak, 21. studenoga na Prvom

Foto: Joanna Lumley u pustolovini na putu svile / dokumentarna serija

Svojim će očima vidjeti što je Marko Polo donio s Puta svile i saznati kako je svila kao vrijedna roba učvrstila ugled Venecije kao središta luksuza i bogatstva.

Putovanje je zatim vodi u Albaniju, često zanemarenu balkansku zemlju. Ondje se nalazi Via Egnatia koja spaja suprotne krajeve Rimskog Carstva - Rim i Bizant. Joanna zatim putuje u Tursku. Počinje u Istanbulu, važnoj postaji Puta svile na sjecištu europskih i azijskih puteva.

Zatim posjećuje Kapadokiju, gdje fenomenalne formacije stijena tvore jedinstven krajolik koji je bio utočište putnicima, ali i ranokršćanskim zajednicama koje su ovdje živjele. Noćnim vlakom zatim odlazi na krajnji istok Turske, u prohladne, zelene planine nedaleko do gruzijske granice, gdje saznaje kako danas izgleda tradicijski pastirski život.

Dokumentarnu seriju originalnog naslova "Joanna Lumley's Silk Road" odabrala je Mira Vočinkić.

Ponedjeljak, 21. studenoga na Prvom

Ponedjeljak, 21. studenoga na Prvom

Foto: Joanna Lumley u pustolovini na putu svile / dokumentrana serije

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!