Joanna Lumley u zemlji polarne svjetlosti

02.06.2022.

15:21

Autor: HRT

Petak, 17. lipnja na Prvom

Petak, 17. lipnja na Prvom

Foto: Joanna Lumley u zemlji polarne svjetlosti / dokumentarni film

U petak 17. lipnja na Prvom programu u 14:50 slijedi dokumentarni film Joanna Lumley u zemlji polarne svjetlosti. Joanna se upušta na fantastično putovanje diljem samog sjevera Norveške slijedeći svoj životni san kako bi vidjela teško uhvatljivu, ali prekrasnu polarnu svijetlost - "pravo svjetsko čudo", kako je ona naziva.

Joanna je odrasla u tropima, u Maleziji, pa tijekom djetinjstva nije imala prilike osjetiti zimsku hladnoću niti vidjeti snijeg. Nadahnuta bajkama i slikovnicama iz sjevernih krajeva, oduvijek se željela upustiti na ovakvo putovanje.

Sad će napokon otputovati na sjever, u Arktički krug, kroz Norvešku pa sve do Svalbarda, najsjevernijeg naseljenog mjesta na svijetu, na kojem ju čekaju temperature koje padaju i do minus 30° C.

Noseći kutiju bojica u ruci, Joannu putovanje vodi s vlaka na brod pa sve do saonica koje vuku haskiji. Zaputila se na daleki sjever, do mjesta koje naziva "uporištem kompasa".

Istražit će romantične fjordove Lofotena I naučiti voziti saonice na kojima će juriti prostranim laplandskim tundrama zajedno s pastirom, pripadnikom naroda Sami, koji traga za svojim sobovima. A kad stigne do Arktičkog oceana, čeka ju počinak u hotelu koji je u cijelosti izgrađen od leda. Dakako, kamo god išla, učit će sve više o polarnoj svjetlosti.

I dok ona traga za svojim osobnim Svetim Gralom, gledatelji će imati prilike vidjeti drugo lice šarmantne, energične i osebujne Joanne Lumley koja duboko ganuta, ali s puno humora, opisuje jedno od najnegostoljubivijih podneblja na svijetu.

Dokumentarni film Joanna Lumley in the Land of the Northern Lights odabrala je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!