15:26 / 04.03.2021.

Autor: HRT

Joanna Lumley u zemlji polarne svjetlosti

Utorak, 16. ožujka na Drugom

Utorak, 16. ožujka na Drugom

Foto: J. Lumley u zemlji polarne svjetlosti / dokumentarni film

U utorak, 16. ožujka na Drugom programu u 20:05 ne propustite dokumentarni film Joanna Lumley u zemlji polarne svjetlosti (Joanna Lumley in the Land of the Northern Lights).

Joanna Lumley se upušta na fantastično putovanje diljem samog sjevera Norveške slijedeći svoj životni san kako bi vidjela teško uhvatljivu, ali prekrasnu polarnu svjetlost - "pravo svjetsko čudo", kako je ona naziva.

Joanna je odrasla u tropima, u Maleziji, pa tijekom djetinjstva nije imala prilike osjetiti zimsku hladnoću ni vidjeti snijeg. Nadahnuta bajkama i slikovnicama iz sjevernih krajeva, oduvijek se željela upustiti na ovakvo putovanje.

Sad će napokon otputovati na sjever, u Arktički krug, kroz Norvešku pa sve do Svalbarda, najsjevernijeg naseljenog mjesta na svijetu, na kojem ju čekaju temperature koje padaju i do minus 30° C.

video thumb

Noseći kutiju bojica u ruci, Joannu putovanje vodi s vlaka na brod pa sve do saonica koje vuku haskiji. Zaputila se na daleki sjever, do mjesta koje naziva "uporištem kompasa". Istražit će romantične fjordove Lofotena I naučiti voziti saonice na kojima će juriti prostranim laplandskim tundrama zajedno s pastirom, pripadnikom naroda Sami, koji traga za svojim sobovima. A kad stigne do Arktičkog oceana, čeka je počinak u hotelu koji je u cijelosti izgrađen od leda. Dakako, kamo god išla, učit će sve više o polarnoj svjetlosti.

I dok ona traga za svojim osobnim Svetim Gralom, gledatelji će imati prilike vidjeti drugo lice šarmantne, energične i osebujne Joanne Lumley koja duboko ganuta, ali s puno humora, opisuje jedno od najnegostoljubivijih podneblja na svijetu.

Odabrala je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!