Johann Strauss ml.: Šišmiš, opereta u tri čina - HNK Zagreb

22.12.2022.

09:51

Autor: HRT

Šišmiš

Šišmiš

Foto: HNK Zagreb / promo

Komična opereta Šišmiš u velikome se stilu i zasluženo vraća na najveću zagrebačku kazališnu pozornicu uoči božićnih i novogodišnjih blagdana, kako joj i priliči. Premijerom "operete nad operetama" 29. prosinca zagrebački HNK zaključit će kalendarsku godinu 2022., a snimku možete pogledati u nedjelju 1. siječnja u 20:20 na Trećem.

Komična opereta u tri čina hvaljeno je djelo Johanna Straussa mlađega praizvedena 1874. u Beču, odmah postavši sinonimom operetnoga žanra. U samo šest godina opereta je postavljena u više od 170 kazališta njemačkoga govornog područja, što jasno ilustrira njezinu golemu popularnost.

Nastala iz kazališne lakrdije vodviljskoga tipa posjeduje sve osobine, prvenstveno orkestralne i vokalne, komične opere još iz doba Mozarta i Rossinija. Sjedinjujući parišku sklonost parodiji s bečkim šarmom koji nikada nije sentimentalan, Strauss je stvorio djelo koje je na sceni berlinske Opere 1928. postalo punopravnim dijelom opernih programa diljem svijeta. 

Sretna vam Nova godina!

Redateljica snimke je Mirena Stijačić, producent Mate Letica, a urednica Lejdi Oreb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!