09:54 / 25.02.2022.

Autor: HRT

Johnny Tremain

Subota, 12. ožujka na Trećem

Subota, 12. ožujka na Trećem

Foto: Johnny Tremain / film

Na Trećem programu u subotu, 12. ožujka u 18:45 prikazujemo film Johnny Tremain (1957.). Ovaj izvrstan film iz Disneyjeve produkcije režirao je vrlo dobar redatelj Robert Stevenson (1905-1986). Rođen je u Engleskoj, no kao redatelj afirmirao se u Americi. Dva njegova filma, "Rudnici kralja Solomona" (1937.) i "Sirotica iz Lowooda" (1944.), bili su vrlo popularni. Pedesetih godina prošlog stoljeća režirao je dosta na televiziji, pa tako i neke od epizoda serije "Alfred Hitchcock vam predstavlja". Krajem pedesetih i šezdesetih radi samo za Disney filmove poput "Rastreseni profesor" i "Mary Poppins".

Subota, 12. ožujka na Trećem

Subota, 12. ožujka na Trećem

Foto: Johnny Tremain / film

Mladić Johnny Tremain (H. Stalmaster) radio je u srpnju 1773. kao pomoćnik uglednog bostonskog srebrnara Ephraima Laphama (W. Wright). Engleski namjesnik Jonathan Lyte (S. Cabot) zamolio ih je da mu u vrlo kratkom roku poprave srebrnu posudicu za čaj. Stari Lapham držao je da je to prekratak rok. Ambiciozni Johnny pokušao je obaviti popravak na brzinu dok Laphama nije bilo kod kuće.

Pred prestravljenom lijepom Laphamovom kćeri Cillom (L. Patten) nepažnjom je stavio desnu ruku u usijano rastopljeno srebro. Ruka mu je ostala ukočena i više se nije mogao baviti tim umjetničkim obrtom. Tražio je novi posao, no svi su ga odbijali zbog ukočene ruke. Pokušao je uvjeriti Lytea da je sin njegove sestre, a za to je imao i stvarni dokaz. Lyte nije želio ni čuti za pokojnu sestru i optužio je Johnnyja za pokušaj prijevare. Johnnyju je pomoglo domoljubno udruženje "Sons of Liberty".

Subota, 12. ožujka na Trećem

Subota, 12. ožujka na Trećem

Foto: Johnny Tremain / film

U njemu su bili najugledniji Bostonci, kao Paul Revere (W. Sande) i Samuel Adams (R. Lane), koji će početi pobunu američkih kolonija protiv Engleske. Johnny će im se pridružiti. Sudjelovat će i u glasovitom povijesnom događaju kad će domoljubi prerušeni u Indijance pobacati s engleskog broda čaj za koji im je Engleska htjela naplatiti visok porez. Bio je to početak povijesnih događaja koji će dovesti do američke revolucije i stvaranja Sjedinjenih Američkih Država. Svoju skromnu ulogu u tim događajima imat će i Johnny.

U filmu glume Hal Stalmaster, Luana Patten, Sebastian Cabot, Will Wright, Walter Sande, Rusty Lane.

Scenarist Tom Blackburn (prema romanu Esther Forbes), redatelj Robert Stevenson.

Urednik je Dean Šoša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!