Klasika mundi: José Cura i Dubrovački simfonijski orkestar - Festival grada kapetana, Orebić 2021.

17.07.2022.

Zadnja izmjena 13:37

Autor: HRT

José Cura

José Cura

Foto: promo / promo

Slavni argentinski tenor José Cura nastupio je na orebićkoj Rivi 11. rujna 2021., na Trgu peljeških jedara uz pratnju Dubrovačkog simfonijskog orkestra i uz zvuke umjetničkih argentinskih pjesama nastale na tekstove poznatih pjesnika, a solistica na gitari bila je Čehinja Barbora Kubíková. Snimku koncerta prikazujemo u petak, 29. srpnja, u 18:30 na Trećem. 

Mo. Cura je svestrani umjetnik te je kao vrhunski dirigent ravnao mnogim prestižnim orkestrima. Njegove produkcije, poput Otella u Teatru Colón u Buenos Airesu, Nabucca za Državnu operu u Pragu ili Puccinijeve La Boheme za Kraljevsku švedsku operu, ocijenjene su kao najuspješnije do sada.

U koncertnoj večeri izveo je osim argentinskih pjesama i neke od svojih najpoznatijih opernih arija, a na pozornici su mu se pridružili nacionalna prvakinja, solistica Opere HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci Kristina Kolar te mlada srpska sopranistica Marija Jelić. Dirigentski podij dijelili su s hrvatskom dirigenticom, Splićankom Marijom Ramljak.

Nastup argentinskoga glazbenika bio je uvertira u Ljetni festival grada kapetana koji se pripremao za iduće ljeto, čija je utemeljiteljica i ravnateljica Sandra Milankov, a umjetnički ravnatelj upravo José Cura.

Redateljica snimke je Mirena Stijačić, a urednica Marija Ramljak.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!