11:49 / 14.04.2021.

Autor: Komunikacije HRT-a

Jubilarna 1500. emisija Mir i dobro

Domagoj Puškarić

Domagoj Puškarić

Foto: Mir i dobro / HRT

Emisija Mir i dobro Religijskoga programa HTV-a u nedjelju 18. travnja u 16:30 na Prvom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV1) proslavit će svoje 1500. izdanje.

Na malim ekranima emisija se prvi put emitirala 23. veljače 1992. godine. Prvi voditelj bio je Neno Kužina, a urednički su je u proteklih 29 godina potpisivali pater Tonči Trstenjak, Augustin Bašić, Neno Kužina, Maja Tokić, Irena Hrvatin, Iva Lerotić, Niko Kostanić, Petra Pajdaković Šebek, Goran Perić i Domagoj Puškarić.

Nakon demokratskih promjena i uspostave Hrvatske države, vjera je dobila pravo javnosti, a samim time i emisiju koja se bavila religijskim fenomenima te vijestima posvećenim vjerskim zajednicama u Hrvatskoj i svijetu. Zadnjih 19 godina emisija Mir i dobro specijalizirala se za praćenje događaja unutar Katoličke crkve i odnosa Crkve i društva. Jedna od konstanti u proteklih 29 godina su i javljanja dopisnika iz Vatikana. Pater Vatroslav Halambek, Aldo Sinković i danas Anđela Jeličić Krajcar upoznavali su gledatelje svake nedjelje s najnovijim vijestima iz Vatikana. U 1500 nedjelja, s balkona Apostolske palače vjernike su pozdravljali papa Ivan Pavao II, papa Benedikt XVI i papa Franjo. Gledatelji su mogli vidjeti i sva njihova apostolska putovanja, poruke Urbi et orbi, konklave, ustoličenja, ali i detaljne izvještaje njihovih posjeta Hrvatskoj.

 

Doris Vučković

Doris Vučković

Foto: Mir i dobro / HRT

U tom vremenu emisija Mir i dobro pratila je osnivanje Požeške, Varaždinske, Gospićko-senjske, Sisačke, Bjelovarsko-križevačke biskupije, Đakovačko-osječke nadbiskupije i Vojnog ordinarijata. Liturgijska slavlja, znanstveni skupovi, teološka, ekumenska i socijalna pitanja, međureligijski dijalog, dijalog Crkve i države, djelovanje Caritasa, kulturna baština Katoličke crkve - središnje su teme s kojima se svih ovih godina bavila emisija.

Posebno treba istaknuti i brigu za Hrvate izvan Hrvatske. Vijesti i priče iz Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini, Gradišćanskim Hrvatima, Crnoj Gori i Srijemu često su nalazile prozor u svijet upravo kroz emisiju Mir i dobro. Odnedavno u emisiji teme i aktualnosti iz odnosa Crkve i društva, komentiraju istaknuti teolozi, komunikolozi, publicisti i filozofi koji u kratkoj formi nastoje analizirati najvažniji događaj tjedna.

Mir i dobro

Mir i dobro

Foto: HTV / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!