Jubilej gospodina Ikla

04.03.2021.

19:42

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Pixabay / -

U petak, 5. ožujka na Trećem programu u 22 sata prikazujemo hrvatski film Jubilej gospodina Ikla (1955.).

Film je V. Mimica ostvario u režijskoj stilizaciji koja je u to vrijeme bila potpuna novost za naš film. To je bila stilizirana groteska, vizualno vrlo dobro urađena, a posebno je bila zapažena vrlo duhovita špica u kojoj su se na pokopu glavnog junaka pojavili i brojni članovi filmske ekipe. To je jedina komedija u Mimičinu opusu.


Komedija. Gospodin Ikl, industrijalac, treba proslaviti važan jubilej. Međutim, uoči toga svečanog dana on sanja san kojeg će gledatelji postati svjesni tek na kraju filma. Jer scenarij je zamišljen i ostvaren kao farsa o ljudskim naravima i karakterima preko koje autori daju humorom obogaćenu kritiku građanskih odnosa i situacija u obitelji bogatog starog gospodina, koji, eto, ima loše snove. Ikl sanja da je umro i da su ga pokopali živog. Tako se u snu diže iz groba i odlazi u svoju vilu, gdje nalazi svoju mladu i lijepu ženu u zagrljaju drugog, a poslugu i rodbinu kako slavi njegovu smrt. Međutim, gospodin Ikl se budi i stvarnost se nastavlja po starome, tek što su neki elementi iz sna ipak zbilja.

Fotografija: Oktavijan Miletić

U glavnim su ulogama Antun Nalis, Lila Andres, August Cilić, Mila Mosinger, Asja Đurđević, Zvonko Strmac, Nela Eržišnik.

Scenarij: Vatroslav Mimica i Antun Nalis (prema ideji Tomislava Pecelja)

Režija: Vatroslav Mimica

Scenografija Vladimir Tadej, montaža Blaženka Jenčik, glazba Milo Cipra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!